Letarolhatják ezek az élelmiszerek a boltokat: nem is gondolnád, miből készülnek

Letarolhatják ezek az élelmiszerek a boltokat: nem is gondolnád, miből készülnek

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban rengeteg megkeresés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih), annak kapcsán, hogy igaz-e, hogy hamarosan bármiféle jelölés nélkül tehetnek mindenféle rovarokat az élelmiszerekbe az előállítók? A hatóság szerint a hír ezen formájában egyáltalán nem igaz, ezért összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb és aktuális információkat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A napokban ismét fellángolt a vita a rovar alapú élelmiszerek, illetve ezek társadalmi elfogadottsága kapcsán. Ezekről fontos tudni, hogy egy vonatkozó uniós jogszabály - az (EU) 2015/2283 rendelet az új élelmiszerekről - ezeket az úgynevezett "új élelmiszer" kategóriába sorolja. Ide tartozik minden olyan élelmiszer, amelynél nem igazolt, hogy 1997. május 15-ét megelőzően hagyományosan fogyasztották volna az EU területén - írta meg a Nébih. Fontos azonban tudni, hogy az ilyen új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi el, a jóváhagyásról pedig egy tagállami képviselőkből álló testület dönt, és pozitív döntés esetén az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt.

Magyarország nem támogatta az engedélyezést

A rovar alapú élelmiszerek esetében emlékezni kell arra, hogy Magyarország nem támogatta a rovar összetevők új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését. A döntéshozók szerint nincs komoly fehérjehiány, ezért Magyarország nem tartja indokoltnak a rovarok élelmiszerként történő fogyasztását az EU-ban. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, így a Bizottság elfogadta azokat. Ki kell azonban emelni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.

Tücsköt-bogarat

Az Európai Unióban jelenleg hat érvényes „rovaros engedély”. Ezek a következő fajokat és előkészítési módokat érintik:

  • a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) szárított lárvája, 2021. június 22-e óta;
  • a keleti vándorsáska (Locusta migratoria) fagyasztott, szárított és por formában, 2021. december 5-e óta;
  • a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája, 2022. március 1-je óta;
  • a házi tücsök (Acheta domesticus) fagyasztott, szárított és por formában, 2022. március 3-a óta;
  • A házi tücsökből (Acheta domesticus) előállított, részben zsírtalanított por, 2023. január 24-e óta;
  • valamint a fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő alombogárlárvák (Alphitobius diaperinus), 2023. január 26-a óta.

Ezek csak az engedélyekben szereplő előírások - így termékkategóriák, amelyekben felhasználhatóak, maximális mennyiségek, jelölési követelmények és specifikációs előírások, mint a feldolgozás előtti táplálékmegvonás - szigorú betartása mellett hozhatók forgalomba. Például a házi tücsökből előállított, részben zsírtalanított porból készült sokmagvas kenyér 100 grammja legfeljebb 2 grammot tartalmazhat.

Jelölni kell, ha rovar van benne!

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. A forgalomba hozatalt engedélyező végrehajtási rendeletek a feltüntetendő pontos megnevezést is tartalmazzák. Emellett - ahol releváns - az allergiás keresztreakcióra való kötelező utalásról is rendelkeznek.

Kötelező allergén feliratok

A lisztbogár lárvát és az alombogár lárvát tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tűntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. A házi tücsköt és a keleti vándorsáskát tartalmazó élelmiszerek jelölésén fel kell tűntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és a puhatestűekre és az azokból készült termékekre, valamint az atkákra. Az allergiás keresztreakciókra vonatkozó jelölések a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelezőek. Ezt például egy kereskedelmi egységben jelölhetik a polccímkén, de elhelyezhetnek dedikált digitális eszközöket, vagy kitehetnek egy tájékoztatót, hogy az érintettek kitől kérdezhetik meg az allergénekkel kapcsolatos információkat.

E-számnak álcázva?

Ahogy a jelenlét elhallgatásától, úgy attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. E-száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak** van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és új élelmiszerként engedélyezték őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03