Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
Az Európai Bizottság január 20-án zöld utat adott a Tenebrio molitor, közismertebb nevén a közönséges lisztbogár egész, porított lárváinak forgalmazására az EU-ban. Ez a döntés a vándorló sáskák lisztje, a kis lisztkukacok és a házi tücskök korábbi engedélyezését követi, tovább bővítve az "új élelmiszerek" listáját. Az engedélyezés folyamata nem volt zökkenőmentes. Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Közbiztonsági Bizottsága (ENVI) szavazásán a jobboldali csoportok megpróbálták megakadályozni a jóváhagyást, de sikertelenül. A bizottság 39 ellenszavazattal, 32 igen szavazattal és 6 tartózkodással elutasította a francia konzervatív Laurence Trochu által benyújtott indítványt.
Az engedélyezés alapját az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023 nyarán kiadott tudományos véleménye adta, amely szerint az UV-kezelt Tenebrio molitor lárvapor "a javasolt felhasználási feltételek és szintek mellett biztonságos". A termék felhasználható lesz többek között kenyérben, tésztafélékben, sajtokban és tejtermékekben, valamint gyümölcs- és zöldségkompótokban. Az engedély húsz nappal az Európai Unió Hivatalos oldalán való közzétételt követően lép hatályba. Az elkövetkező öt évben kizárólag a francia Nutri'Earth cég hozhatja forgalomba ezt a lárvalisztet, hacsak más cég nem szerez engedélyt erre az új élelmiszerre.
Az Európai Bizottság jelentősen felgyorsította az ehető rovarok, mint alternatív fehérjeforrások beépítését az európai élelmiszerkultúrába. Az EFSA jelenleg több mint egy tucat kérelmet vizsgál ehető rovarokból származó élelmiszerek értékelésére. Silvia Sardone, a Lega európai parlamenti képviselője és az ENVI bizottság tagja kritizálta a döntést, azt állítva, hogy "a multinacionális cégek érdekeit a fogyasztók és az élelmiszerbiztonság érdekei elé helyezik".