Ennek nem fognak örülni a gazdák: hamarosan jöhet az ausztrál élelmiszer az EU-ba?

Ennek nem fognak örülni a gazdák: hamarosan jöhet az ausztrál élelmiszer az EU-ba?

agrarszektor.hu
Újraindultak a tárgyalások az Európai Unió és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügyében, a kérdésben ráadásul hamarosan megegyezés is születhet – írja a Reuters. Az ausztrál fél szabadabb hozzáférést szeretne elérni az EU piacaihoz az agrártermékek vonatkozásában, mielőtt aláírja a megállapodást. Ha létrejön az egyezség, ausztrál élelmiszerek jelenhetnek meg nagyobb mennyiségben az uniós országok piacain is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy kereskedelmi megállapodás az EU-val, amely mintegy 450 millió fogyasztó piacát jelenti, jelentős lökést adna Ausztráliának az exportpiacok diverzifikálására irányuló törekvéseihez, miután a fő kereskedelmi partner Kína egy 2020-as politikai vita során korlátozásokat vezetett be egy sor ausztrál mezőgazdasági termékre.

Az agrártermékeken van a hangsúly

A Don Farrell ausztrál kereskedelmi miniszter és Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos közötti tárgyalások júniusban Brüsszelben megrekedtek. Tim Ayres ausztrál kereskedelmi miniszterhelyettes azonban pénteken a rádióban azt mondta, hogy a következő két hétben újabb találkozóra kerülhet sor. "Valószínűnek tartom, hogy visszatérünk a miniszteri szintű tárgyalásokhoz" - mondta Ayres az ABC rádiónak.

Az európai félnek nagyon világosan jeleznie kell, hogy a mezőgazdaság tekintetében kereskedelmi szempontból érdemi piaci hozzáférést tudunk elérni

- tette hozzá.

Marha, juh, cukor

Murray Watt mezőgazdasági miniszter találkozni fog az EU mezőgazdasági biztosával és több európai ország miniszterével, hogy az ausztrál termelők jobb piacra jutását szorgalmazza, amikor a héten Rómában részt vesz az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének konferenciáján. "Hiszünk abban, hogy lehetséges olyan megállapodást elérni, amely mind Ausztrália, mind az EU számára előnyös, és továbbra is ennek elérésére fogunk törekedni" - mondta Watt egy pénteki nyilatkozatában. A cikk szerint jelenleg meglehetősen optimisták a felek és úgy vélik, hogy már az év közepéig sikerülhet megállapodásra jutni.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY

Az Ausztráliával kötendő megállapodás kérdése kísértetiesen hasonlít a korábban nagy port felvert EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodásra, amely a dél-amerikai közös piaccal hozott volna létre egy hasonló egyezményt. A komplex, több mint két évtizeden át tárgyalt kérdés lényege az, hogy az EU ipari termékei szabadabban mehetnének Dél-Amerikába, a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) agrártermékei pedig könnyebben jöhetnének Európába. Az egyezmény tárgyalásai a korábbi években több előrehaladást, majd megtorpanást értek el, de véglegesen sosem került le a napirendről a kérdés.

A megállapodást ugyanakkor sokan és sokféleképpen bírálták. A zöld szervezetek szerint az egyezmény tulajdonképpen felhatalmazást jelent az érintett dél-amerikai országoknak, elsősorban Brazíliának a környezet további pusztítására, az esőerdők irtására. Az európai termelőket képviselő mezőgazdasági szervezetek pedig azt kifogásolták, hogy az uniós előírások nem érvényesek a Mercosur országokban, ezért az ottani termelők igazságtalan és nagymértékű előnyre tesznek szert az uniós gazdákkal szemben. Figyelemreméltó, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények kérdésében mennyire egyetértenek a környezetvédők és a gazdák, jóllehet más téren ritkán kerülnek egy platformra ezek a szereplők.

Egy Ausztráliával kötendő megállapodás hasonló kérdéseket vet fel. Az egyezmény létrejötte révén az EU nagy piacot nyerne ipari termékeinek, Ausztrália pedig mezőgazdasági produktumainak, vagyis ebben mindenképpen előnyös lenne a megállapodás. Az európai gazdák azonban joggal féltik a pozícióikat, hiszen Ausztráliára sem érvényesek az EU-ban alapértelmezettnek tekinthető környezetvédelmi előírások, így az agráriumra vonatkozó megkötések sem, amelynek révén az olcsó – és jó minőségű – ausztrál élelmiszerek előnybe kerülnének az EU piacain az uniós termékek rovására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?