Turizmusra költik az élelmiszeriparra kivetett adót

Turizmusra költik az élelmiszeriparra kivetett adót

agrarszektor.hu
2023. augusztus 1-jével jelentős változásokon ment keresztül a 2011 óta hatályos népegészségügyi termékadó (NETA), közismert nevén a chipsadó. Ezek közül a legfontosabb, hogy a NETA fizetésére kötelezett cégek a befizetett adójuk 10 százalékát az aktív életmódot, a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhatják fel. A pénz felhasználását mostantól az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) felügyeli majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) helyett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mi az a „chipsadó?”

2011-ben a kormányzat bevezette a NETA-t, amit a köznyelv egyszerűen csak chipsadónak hív. Ez az adófajta az egészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását, az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítását, valamint az egészségügyi célú programok finanszírozásának javítását szolgálja. Az adófizetésre kötelezett cégek a befizetendő adó 10 százalékát prevenciós programok megvalósítására ajánlhatták fel, hasonlóan a magánszemélyek 1+1 százalékához - írja közleményében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

Mi változik?

A mostani változtatás értelmében a felajánlott pénzügyi forrást már nemcsak kommunikációs és szemléletformáló kampányokra, hanem olyan konkrét programokra és beruházásokra is fel lehet használni, melyek az egészséges étkezés népszerűsítését, az aktív életmód ösztönzését szolgálják, valamint az élménysport és a szabadidős tevékenységek térnyerését mozdítják elő. Ezeknek a projekteknek a megvalósításáért mostantól Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) felügyeli majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?