Szuperélelmiszer terem a magyar földeken: mégis ömlik be az import

Szuperélelmiszer terem a magyar földeken: mégis ömlik be az import

agrarszektor.hu
Jól tárolható, sokoldalú szuperélelmiszer. A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe, hiszen sokféle felhasználásánál fogva gazdagítja, változatossá teszi étrendünket. Frisspiaci termékként a hasznosított növényrésznek megfelelően alapvetően három változatát különböztetjük meg: a fűszerként fogyasztott metélő zellert, illetve a „zellerszárként” ismert halványító-, továbbá a gumós zellert.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gumós zellert rendkívül változatos módon illeszthetjük be az étrendünkbe, fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként pl. répával vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található. Magas ásványianyag tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből. A zeller pozitív fogyasztási tendenciát mutató, perspektivikus zöldség, amely iránt folyamatos és stabil az igény, ennél fogva keresleti piaca van.

Zellertermesztés az EU-ban és Magyarországon

Az EU-ban kb. 6500 hektáron termesztenek zellert, a legnagyobb területen Hollandiában (kb. 2000 ha), Németországban (kb. 1500 ha), Franciaországban (kb. 900 ha) és Lengyelországban (kb. 400 ha). Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegye (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegye (66 ha).

A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően 0,5C-on, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként, ekkor azonban meglehetősen alacsony a gumók kilós ára, így a jövedelmező értékesítés érdekében mindenképpen tárolni szükséges, hiszen a legmagasabb bevétellel április-májusban lehet értékesíteni.

Fajtaelőállítás: nemesítés és vetőmag

A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják. Ugyanakkor a konstans fajtákhoz képest - sok más nagy teljesítményű hibrid vetőmaghoz hasonlóan - a hibrid zellerfajták kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, így legjobb eredmény érdekében az optimalizált termesztéstechnológiának is meghatározó szerepe van.

A gumós zeller esetében a fő nemesítési célok a kerek, üregek nélküli gumó, amelynek súlya 1-1,2 kg között mozog. A fajtaelőállítás során évente mintegy 2500 keresztezést végeznek, ebből egy sikeres fajtajelölt kinyerése jó aránynak számít. A vetőmag-előállítás Dánia, Hollandia, Franciaország és Olaszország tengerpart közeli, kiegyenlített klímájú területein zajlik. A termesztők vetőmagfelhasználása egyértelműen az előcsíráztatott, pilirozott vetőmagok irányába mutat, a meghatározó termelő országokban szinte kizárólag ezeket alkalmazzák. Gumós zellert alapvetően kétféle módon értékesítik: darabonként, levelekkel együtt leveles zellerként, illetve kilós zellerként levelek nélkül. Különösen előnyös, hogy a három bemutatott fajta mindegyike alapvetően mindkét értékesítési módra alkalmas.

Termesztői tapasztalatok a bemutatott fajtákkal

A macedón, szlovák, szerb, illetve magyar termesztők tapasztalatait összegezve a bemutatott fajták közül a 'Calgary' a leglassabb növekedésű, illetve legjobb lombszerkezetű fajtaként különösen alkalmas leveles értékesítésre. Különösen jól, akár áprilisig-májusig tárolható, Hollandiában egészen júliusig tartják a tárolókban. Az 'Alpha' korai fajta, amely kifejezetten ellenálló a korai felmagzással szemben. Ennek megfelelően elsősorban a szezon elejére, illetve korai szabadföldi-fátyolfóliás termesztésre ajánlott.

A jelenlévő termesztők egybehangzó véleménye szerint a hazai termesztésben a 'Boston' zellerfajta tűnik a legperspektivikusabbnak. Jellemzően erős növekedésű fajta, a legnagyobb gumók mérete 1,5-1,8 kg között van. Kifejezetten egyöntetű fajta mind a lombozat, mind a gumók tekintetében, így az egész vegetációs periódus során rendkívül egységes állományt alkot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?