Meglepő hírek érkeztek a gabonaárakról: erre sokan nem számítottak

Meglepő hírek érkeztek a gabonaárakról: erre sokan nem számítottak

MTI
Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többsége is olcsóbb lett, illetve mérséklődött vagy megállt a drágulásuk 2024 elejére - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalóiból.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az AKI adatai alapján január utolsó hetében Magyarországon a takarmánybúza és a takarmánykukorica termelői ára 41%-kal, az étkezési búza és az ipari napraforgómag termelői ára 37%-kal, a repcemagé 23%-kal, a szójababé 20%-kal csökkent. Az étkezési búza és a takarmányárpa termelői ára január elejéhez képest is csökkent a hónap végére. 2023 első hónapjához képest a gabonaalapú termékek feldolgozói értékesítési árai is jelentősen visszaestek, a finomliszté mintegy 36-41%-kal, a rétesliszté 29-33%-kal, a kenyérliszté 40-42%-kal. A csirke- és sertéstakarmány-keverékek még decemberben 7-10%-kal lettek olcsóbbak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagybani árak összehasonlítása alapján az előző héten a belföldön termett fejes káposztát 9%-kal lehetett olcsóbban venni, mint egy éve, a burgonyafajták többségéért 5-10%-kal kellett kevesebbet fizetni. A fejes saláta és a petrezselyem annyiba került, mint 2023 azonos időszakában, míg a barna héjú vöröshagyma, a kelkáposzta, a sárgarépa, a sütőtök drágulása nem haladta meg a 10%-ot. Nagyobb mértékben a zöldhagyma, a száraz fehérbab, a fekete retek, valamint a tölteni való édes paprika drágult a belföldi termények leggyakoribb piaci árai alapján - közölték.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01