Meglepő hírek érkeztek a gabonaárakról: erre sokan nem számítottak

Meglepő hírek érkeztek a gabonaárakról: erre sokan nem számítottak

MTI
Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többsége is olcsóbb lett, illetve mérséklődött vagy megállt a drágulásuk 2024 elejére - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalóiból.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az AKI adatai alapján január utolsó hetében Magyarországon a takarmánybúza és a takarmánykukorica termelői ára 41%-kal, az étkezési búza és az ipari napraforgómag termelői ára 37%-kal, a repcemagé 23%-kal, a szójababé 20%-kal csökkent. Az étkezési búza és a takarmányárpa termelői ára január elejéhez képest is csökkent a hónap végére. 2023 első hónapjához képest a gabonaalapú termékek feldolgozói értékesítési árai is jelentősen visszaestek, a finomliszté mintegy 36-41%-kal, a rétesliszté 29-33%-kal, a kenyérliszté 40-42%-kal. A csirke- és sertéstakarmány-keverékek még decemberben 7-10%-kal lettek olcsóbbak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagybani árak összehasonlítása alapján az előző héten a belföldön termett fejes káposztát 9%-kal lehetett olcsóbban venni, mint egy éve, a burgonyafajták többségéért 5-10%-kal kellett kevesebbet fizetni. A fejes saláta és a petrezselyem annyiba került, mint 2023 azonos időszakában, míg a barna héjú vöröshagyma, a kelkáposzta, a sárgarépa, a sütőtök drágulása nem haladta meg a 10%-ot. Nagyobb mértékben a zöldhagyma, a száraz fehérbab, a fekete retek, valamint a tölteni való édes paprika drágult a belföldi termények leggyakoribb piaci árai alapján - közölték.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?