agrarszektor.hu • 2025. július 24. 10:29
Az élelmiszerek árát jelentősen befolyásolja az, hogy az adott termék hány szereplőn megy keresztül, mire a termőföldtől ténylegesen eljut a fogyasztóig. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy ha sikerülne lerövidíteni a meglévő ellátási láncokat, azzal egyrészt csökkenhetne az élelmiszerek ára, másrészt pedig a termelés ökológiai lábnyoma is alacsonyabb lehetne. De vajon mennyire működik ez az elképzelés a gyakorlatban? Erről beszélgettünk az Alapvetés podcast műsorában Éder Tamással, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnökével.
Ma már ott tartunk, hogy a fejlett társadalomban az emberek 96-98 százaléka semmilyen közvetlen kapcsolatban nincs sem a mezőgazdasági termeléssel, sem az élelmiszertermeléssel – hangsúlyozta az Agrárszektor Alapvetés podcast műsorában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Ebből pedig az is következik, hogy az élelmiszerellátás biztosításához ki kellett építeni egy olyan ellátási láncot, amelyben a termelők, feldolgozók, logisztikai szereplők és disztribúciós pontok, hálózatok munkája révén a termékek biztonságosan, időben és megfelelő minőségben eljuthatnak a fogyasztóig.
Ez látszólag egy rendkívül bonyolult, nagy tervezést igénylő rendszer, amit mintha egy láthatatlan kéz rendezne. De onnantól kezdve, hogy a mezőgazdasági termelő elveti a gabonát, amiből lesz egy év múlva termény, ami elkerül a molnárhoz, ahonnan a liszt elkerül a pékhez, onnan pedig a péksütemény elindul az üzletekbe – ez egy sokszereplős, bonyolult és a piac által mégis nagyon szépen rendezett, optimált és működtetett lánc
– hangsúlyozta Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke.
De vajon lehetne-e olcsóbb az élelmiszer, ha kevesebb szereplővel működnének ezek a rendszerek? Vannak-e egyáltalán a termékpályán kevésbé fajsúlyos szereplők, amelyeket ki lehetne hagyni? És hol lehet ebben a rendszerben a helye a kistermelőknek és a kézműves élelmiszerkészítőknek? Ezekről a kérdésekről is szó esik az Agrárszektor Alapvetés podcastjának legújabb műsorában.