A gazdasági válságok, az infláció és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése a legegyszerűbb magyar ételeket sem kímélte. A Pénzcentrum elemzése szerint a nyári szezon emblematikus fogása, a lecsó elkészítési költsége 2021 és 2025 májusa között jelentősen megemelkedett.
A KSH hivatalos átlagárai alapján egy négyszemélyes alap lecsó (1 kg paprika, 0,5 kg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, 25 dkg csemegeszalonna) 2021 májusában még 2.075 forintba került, míg 2025 májusára ez az összeg 3.267 forintra emelkedett, ami 58 százalékos növekedést jelent.
Az áremelkedés dinamikája évről évre változott: 2021-ről 2022-re 24 százalékos, majd 2022-ről 2023-ra 26 százalékos drágulás következett be. 2023 és 2024 között átmeneti, 3,6 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható, elsősorban a hagyma és paradicsom árának mérséklődése miatt, majd 2024-ről 2025-re ismét 4,7 százalékos emelkedés következett.
A bővített változat (tojással és fehér kenyérrel kiegészítve) áremelkedése még szembetűnőbb. Ez a variáció 2021 májusában 2.700 forintba került, míg 2025 májusára 4.695 forintra drágult, ami 74 százalékos növekedést jelent négy év alatt.
Ugyanebben az időszakban az átlagos nettó bérek 291.812 forintról 486.500 forintra emelkedtek, ami 66,7 százalékos növekedésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a lecsó elkészítési költsége gyorsabban nőtt, mint a bérek, vagyis a háztartások vásárlóereje ebben a vonatkozásban csökkent. Az egykor spórolós, egyszerű házi kosztként ismert lecsó tehát relatíve drágább lett, mivel összetevőinek áremelkedése teljes mértékben felemésztette a bérnövekedés hatását.