Brutálisan drágul ez a húsféle Magyarországon: ezt jobb, ha tudod vásárlás előtt

Brutálisan drágul ez a húsféle Magyarországon: ezt jobb, ha tudod vásárlás előtt

agrarszektor.hu
Már sehol sem kapható az öt-tíz évvel ezelőtti, olcsó húsvéti pácolt kötözött lapockasonka, amely annyi minőségi kritikát kapott. Helyette a drága és a még drágább sonkák közül lehet válogatni a boltokban: már az alacsonyabb kategóriában is megfigyelhető az éves alapon 40 százalékos árnövekmény, a prémium termékeknél azonban az árduplázódás is előfordulhat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lassan beindul a húsvéti roham az élelmiszerboltokban, ám egyelőre még nem nagyon szabadult el a pokol: a kínálat és az akciók halványan emlékeztetnek csak az öt évvel ezelőttire. Még a 2008-as nagy gazdasági válság sem vetette vissza annyira az üzletek árukihelyezési aktivitását, mint a mostani időszak - olvasható a Világgazdaság oldalán. Már csak két hétvége van hátra húsvétig, bár ebből valószínűleg inkább a második lesz erős a boltokban, valamint a fizetések átutalását követő nagypéntek előtti csütörtök és a szombat, hiszen a húsvét előtti pénteken, továbbá húsvétvasárnap és -hétfőn zárva tartanak az üzletek. Az élelmiszerboltok a fentebb említett napokra időzítik a nagy húsvéti akciókat, az azonban biztosra vehető, hogy a húsvéti sonka már nem lesz olcsóbb idén. Ugyan szinte mindenhol akciós áron adják, felmerül azonban a kérdés: mihez képest?

Mennyibe kerül a húsvéti sonka?

Az elmúlt öt évben a gyártók és a szakmai szervezetek nagyon erős kampányba kezdtek az olcsó, gyenge minőségű sonkák ellen, így azok egyre kisebb szerepet kaptak a kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Helyükbe jobb minőségű és drágább termékek kerültek, amelyek átlagos árszintje idén kilónként 2800-3200 forint között mozog. Előfordulhatnak olcsóbb termékek is, de a tarja, a combsonka vagy a dió már mind drágább volt. 

A füstölt termékek szinte mindenhol 3000 forint felett kezdődtek, a prémiumkategória pedig 4000-ről indul, de a piacokon ennél minimum 500 forinttal magasabb kilónkénti árakkal lehet találkozni. A prémiumtermékek azonban csalókák, hiszen ezeknél nincs darabolás, egy-egy malac vagy disznó sonkáját egészben kínálják, így a végösszeg, mérettől, súlytól (izomszövettől) függően 20-24 ezer forintig is elmehet. Ebben a kategóriában tavalyhoz képest duplázódás látszik, de az is lehet, hogy azért, mert a szuper- és hipermarketekben a prémium kategória viszonylag újnak számít, nem nagyon volt olyan gyártó, aki ezen boltok elvárásainak megfelelő csomagolásban hozott volna forgalomba a termelőihez hasonló minőségű termékeket. Így ebben a szegmensben a korábbi egy-két évben a gyártók bevezető árakat alkalmaztak. Van persze a csemegepultban is sonka, a szokásos füstölt csülök, ennek 10 dekánként van beállítva az ára, 199 és 299 forint között mozog a boltokban. Ezek az árak azonban nem igazán összehasonlíthatóak a szuper- és hipermarketekével, mivel a diszkontok nem működtetnek hagyományos csemegepultot.

Mennyit kell kifizetni a friss zöldségekért?

Húsvétkor a két legkeresettebb zöldség hagyományosan a tölteni való (TV) paprika és a lédig paradicsom. Bár ezeknek még csak most kezdődik a szezonjuk, egész évben kaphatóak a boltokban, így nem lehet szezonkezdeti belépőárról beszélni. A paprika kilója a multiknál az egészen meglepő 999 forintos akciós ár mellett jellemzően 1300-2000 forintért adják, míg a paradicsomot 1600-1800 forintért.

A csokoládé nyúl sem lett olcsóbb

A csokinyúl se lett olcsóbb, mint a sonka, de itt is vannak meglepetések. Az egyik multinál a saját márkás édesség 600 forintba került, de az is elmondható, hogy közepes méretű, márkás termékek ára egyébként nem nagyon tér el a boltokban, mivel ez egy funkcionális termék, amelyen a gyártó szeretne keresni, és nagyon odafigyel arra, hogy a boltok ne használják a terméküket - legalábbis most még - mágnesként. Az édességeknél a 75-100 gramm közötti márkás termékek 1000-1200 forintba kerülnek, a prémium kategória pedig már 2000 forint körül, vagy felette mozog. A Ferrero Kinder Meglepetésében (Kindertojás) komoly eltérések mutatkoztak: 299 forinttól 379 forintig bármi előfordulhatott.

Mennyibe kerül a tojás?

Bár árszínvonalban nem tűnik alacsonyabbnak, az egyik diszkontláncnál a legolcsóbb termékét egyszerűen 50%-kal leárazták, így a tálcás tojás esetében (30 darabot egyben) tudott olyan terméket felmutatni, amelynek a darabára kevesebb mint 50 forint volt. A boltban átlagosan 50 és 120 forint közötti tojásárakkal lehet találkozni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?