Tarolnak ezek a húsfélék a magyaroknál: rengetegen veszik ezeket húsvétkor

Tarolnak ezek a húsfélék a magyaroknál: rengetegen veszik ezeket húsvétkor

agrarszektor.hu
2023-ban mintegy 21 milliárd forintot költöttek a magyarok húsvéti sonkára és más füstölt hústermékekre. A Hússzövetség ügyvezető titkára ugyanakkor rámutatott, hogy a tavalyi rekordméretű infláció miatt a fogyasztás a gyengébb minőségű termékek felé tolódott. A szakember szerint remélhetően a húsvéti menün nem fognak spórolni a magyarok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi statisztikák alapján a magyar háztartások valamivel több mint 21 milliárd forint értékben vásároltak a március-áprilisi időszakban húsvéti húskészítményeket, illetve sonkákat - ismertette Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára. A szakember szerint ez kicsivel több mint 6800 tonna sonkát jelent, ami háztartásonként 2,3 kilogrammot tett ki, körülbelül 7200 forint értékben a múlt 2023 - írta meg az Infostart.

A húsvétkor megvásárolt sonka és füstölt húsok mennyisége az éves volumen 41%-át tette ki, ami elég jelentős. Tavaly az átlagos ár kilogrammonként egy picivel több volt mint 3100 forint - mondta el Mostisch Martina, hozzátéve, hogy korábban, a válságot megelőzően megfigyelhető volt, hogy a vásárlók nem sajnálták a pénzt a prémium termékekre.

Múlt évben, köszönhetően a rekordméretű inflációnak, ezen belül is az élelmiszer-inflációnak, nagy általánosságban a fogyasztás sajnos a gyengébb minőségű termékek irányába tolódott

- mondta el Mostisch Martina.

A Hússzövetség ügyvezető titkára szerint az ágazat nagyon reméli, hogy ez az eltolódás húsvéti asztalnál nem lesz megfigyelhető. Bár a 2024-es fogyasztási adatok még váratnak magukra, hiszen a boltok sem nagyon kezdték el a húsvéti termékek akciózását, tavaly kevesebb volt a fogyasztás, miután lényegesen többe került egy családnak a sonka.

A szakértő arra is kitért, hogy a sonkák esetében az olcsóbb kilogrammonkénti ár döntően gyengébb minőséget jelent, egy gyorspácolt terméket takar, ami annyit tesz, hogy egy maximum 25%-os páclébevitelt történt a terméknél, míg egy hagyományos érlelésű/füstölésű sonka - vagy egy hagyományos parasztsonka - egészen másképp készül. Időigényesebb, szárazon pácolják, nincs páclébevitel, és emiatt drágább is - magyarázta Mostisch Martina.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?