Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhet ez a különleges sonka a boltokból?

Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhet ez a különleges sonka a boltokból?

agrarszektor.hu
Veszélybe került az egyik messze földön ismert spanyol élelmiszer: a jamón ibérico bellota nevű különleges sonka. Elképesztően drága, Magyarországon korábban egy hatkilós jamón ibérico bellota sonkát 136 ezer forintért kínált egy cég. Ám attól lehet tartani, hogy lesz ez még drágább is, mert a klímaváltozás miatt a sertések egyre kevesebb sonkanövelő táplálékhoz jutnak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A 2022-es év volt a legmelegebb, illetve a harmadik legszárazabb Spanyolországban. Extremadurában, amely a hivatalos denominación de origen státusú négy kis sonkatermelő régió egyike, ráadásul az elmúlt ötven évben 35%-kal csökkent a csapadék mennyisége. Ez pedig a hústermelés 20%-os visszaeséséhez vezetett, ami értelemszerűen kihat a híres spanyol sonka előállításának folyamatára is - írta meg a Magyar Nemzet. Az elmúlt években az ibériai sertések ugyanis egyre kevesebb makkot találnak, mivel Spanyolországban az emelkedő hőmérséklet és a kevés csapadék miatt a tölgyesekben a makktermés is visszaesett. Márpedig éppen emiatt járják a disznók a tölgyerdőket az ország északnyugati részén. Nem is akármilyen malacokról van szó: ezt a különleges sonkát kizárólag feketelábú sertésekből készítik, amelyek életük utolsó hónapjában csak makkot esznek.

Germán Arroyo, a spanyol ételekre specializálódott Brindisa étteremcsoport húsfelvásárlója a New Europeannak korábban elmondta, hogy a világon mindenhol nehézségek vannak, ez alól Spanyolország sem kivétel. A termelési költségek emelkednek, a munkaerőköltségek esetenként 40%-kal nőttek, a gabonafélék (takarmányok) árai pedig megduplázódtak. Ilyen körülmények között azonban a kistermelők nagyon nehezen tudnak ibérico sertéshúst és sonkát előállítani. Vannak olyan gazdálkodók, akik akár 50%-kal is csökkentették a termelésüket a növekvő költségek miatt, és azért, mert számos vevő nem hajlandó többet fizetni az ételkülönlegességért. A szakma ismerői szerint egy-két éven belül az ügyfelek biztosan magasabb árakkal fognak szembesülni.

Hogy függ össze a klímaváltozás és a sonka ára?

José Pizarro, több londoni spanyol étterem tulajdonosa szerint „tagadhatatlan, hogy a klímaváltozás mindent érint a mezőgazdaságon, a gazdálkodáson és a szőlőtermesztésen keresztül”, és ez alól a különleges spanyol sonka sem kivétel. A szakember csak annyit tehet, hogy olyan beszállítókat választ, akik természetbarát módon gazdálkodnak.

A dehesa kocsányos tölgyek nyirkosabb éghajlaton őshonosak, egy korábbi kedvező klimatikus környezet emlékeiként maradtak meg Spanyolország néhány pontján. Ezek a fák azért küzdenek, hogy túléljék a mostani hosszú, forró és száraz nyarakat. Akárcsak a finom sajtok és borok esetében, a makk behozatalát is tiltják Spanyolországban. A gazdálkodók nem örülnének a makkimportnak, mert az megzavarná a hagyományos gyártási módszereket.

Miért különleges a világhírű spanyol sonka?

Egy szakértő szerint a változó éghajlat akadályozni fogja a hústermelést, különösen az olyan országokban, mint Spanyolország. A vonatkozó spanyol sonka, vagyis a Jamón ibérico egy nagyon különleges, nagyon helyi termék, és a gazdálkodók által tapasztalt problémák egy globális probléma helyi lenyomatai. Az Északi-sarkkör környéke négyszer gyorsabban melegszik fel, mint a bolygó többi része. A grönlandi jég visszafordíthatatlanul olvad, és ha minden eltűnik, a tengerszint hét méterrel emelkedik. Ha a dolgok így folytatódnak, a helyzet sokkal rosszabb lesz, Európában is, és az egész világon is - tette hozzá a szakember.

Az, ami Spanyolországban történik, ezt jelzi. Klimatikus szempontból ez a vidék az egyik legjobban sújtott az emelkedő hőmérséklet és a csökkenő csapadék miatt. A gazdálkodási gyakorlaton változtatni kell, hiszen a vegetáriánusokon és a vegánokon kívül talán senki sem kívánja a jamón ibérico végét. Egy helyi termelő elmondása szerint a sertéseknek októberben 90 kilósnak kellene lenniük, januárban pedig már 150 kilósnak, de most sokkal kisebbek. A makkhiány miatt a termelőnek így sokkal tovább kell hizlalnia az állatokat, ami hatalmas plusz költséget jelent. Az Ibériai Malactenyésztők Szövetsége szerint 2023-ban 150 ezerrel kevesebb sertést fognak levágni, amitől égbe szökhet a legendás spanyol sonka ára. Egyelőre még nem tudni, hogyan fognak megváltozni a gazdálkodási gyakorlatok, de a spanyol sonkakészítők kénytelenek alkalmazkodni. Feltéve, hogy nem akarják elveszíteni a világ legfinomabb sonkáját, amely lágy állagáról, gazdag, zamatos ízéről és gyönyörű márványosságáról híres.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02