Itt áll feketén-fehéren: elképesztő, mennyit drágultak ezek az élelmiszerek itthon

Itt áll feketén-fehéren: elképesztő, mennyit drágultak ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon még mindig az élelmiszerek drágulása a legjelentősebb tétel, ugyanakkor az áremelkedések üteme valamelyest mérsédklődött az előzőekhez képest. Az viszont elmondható, hogy ezt az enyhülést nem érezzük azonnal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az infláción belül, a főcsoportok szintjén továbbra is az élelmiszerek és a háztartási energia drágulása a legnagyobb mértékű, bár mindkét esetben mérséklődés történt az előző hónaphoz képest. Előbbi 44 százalékról 43,3 százalékra, utóbbi 52,4 százalékról 49 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerek drágulása ezzel a 25,4 százalékos inflációból 12,5 százalékpontot, tehát közel a felét jelentette. A háztartási energia súlya a fogyasztási kosárban ennél jóval alacsonyabb, ennek inflációs hozzájárulása mindössze 2,5 százalékpont. A kettő közötti eltérés magyarázata a háztartási energia hatósági ára, azaz a rezsicsökkentés, ami jelentős elmaradást eredményez a nyugat-európai áraktól - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a lapnak kifejette, hogy az élelmiszerek esetében ilyen elmaradás egyre kevésbé, de még mindig nagymértékben jelen van. Ugyanakkor meglepő lehet, de, ha a részletes termékcsoportokat nézzük, akkor a lista első két helyén bizony nem élelmiszereket találunk. Legnagyobb mértékben, mintegy 138,9 százalékkal a tankönyvek drágultak - itt viszont meg kell említeni, hogy a tankönyvek jelentős része ingyenessé vált. Ezt követi a brikett, koksz árnövekedése (86,7 százalék), de kiemelkedik még a vezetékes gáz drágulása (78,4 százalék) is. A KSH adataiból pedig kiderült, hogy több alapélelmiszernél is 70 százalékot meghaladó éves drágulás volt tapasztalható, ilyen például a sertészsiradék, tojás, tejtermékek, vaj, sajt és a kenyér is.

Éves alapon tehát több alapvető élelmiszernél jelentős drágulás következett be, olcsóbbá válást pedig egyetlen élelmiszernél sem mért a KSH. Havi alapon már vegyesebb a kép, hiszen számottevően nőtt a friss zöldség (13,0 százalék) és a kávé ára (6,1 százalék), de több terméknél történt kisebb mértékű árcsökkenés. Regős Gábor szerint több élelmiszert találhatunk, ahol az ár kisebb mértékben csökkent: 0,4 százalékkal mérséklődött az édesipari lisztesáru, 0,5 százalékkal a baromfihús és a sertészsiradék, valamint 2,2 százalékkal a margarin ára. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A vajnál meglepő módon félszázalékos drágulást mért a KSH. Egy darabig biztosan lehet tartani az alacsonyabb árakat, ám nyilvánvalóan jó oka van annak, hogy azoknak az áruknak az árát csökkentették, amelyeket akciósnak hirdettek: vélhetően itt a termék előállítási költsége mérséklődött, illetve a korábban megnövekedett profitráta csökkentése is segíthetné az alacsonyabb ár fenntartását

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31