agrarszektor.hu • 2025. október 27. 17:28
Az élelmiszeripar a gazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely nemcsak a mindennapi élelmiszerellátás biztosításában játszik szerepet, hanem jelentős mértékben igénybe veszi a természetes erőforrásokat, különösen a vizet. Egy friss kutatás szerint a vízfelhasználás az ágazatokban 2020–2024 között stabil, csak kisebb ingadozásokat mutat hazánkban.
A vízfelhasználás mértéke és hatékonysága kulcsfontosságú a fenntartható termelés szempontjából, hiszen a víz nemcsak alapanyag, hanem a termelési folyamatok meghatározó eleme is. Az ipari vízkivételek elsősorban a sekély porózus és karsztos felszín alatti víztesteket terhelik, különösen az élelmiszeriparban, amely a legnagyobb arányban (kb. 54%) használ felszín alatti, ivóvíz minőségű vizet - írja a NAK.
Az élelmiszeripari ágazatok dinamikusan növekednek, az elmúlt években a technológiai fejlődés és a víztakarékos intézkedések hatására az iparágban fokozatosan nőtt a vízhasználat optimalizálásának jelentősége, így a megnövekedett vízigények ellenére a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a fajlagos vízfelhasználásuk jelentősen csökkent. A VGT3 vízgyűjtő-gazdálkodási terv szerint már 2000 és 2018 között is a feldolgozóipar egészében több, mint 80%-kal mérséklődött a vízigény. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Vízkészlet-járulék Nyilvántartó és Számító Program (VKJ3) és az OKIR adatbázisokra támaszkodó élelmiszeripari adatokra vonatkozó kutatása alapján ez a trend napjainkban is folytatódik, az élelmiszeripari termelők vízfelhasználása a 2020 utáni időszakra jellemzően az alábbiak szerint alakult.
Ágazati megoszlás
- A keményítő és keményítőtermék gyártása kiemelkedően magas, évente összesen több mint 5 millió m3 vízfelhasználással.
- A baromfihús-feldolgozás, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, valamint tejtermékgyártás szintén nagy vízigényű, éves szinten 2,5 millió m3 körüli felhasználással.
- A kisebb élelmiszeripari ágazatok (például sütőipar, tésztagyártás, édességipar) vízfogyasztása lényegesen alacsonyabb, nagyságrendileg néhány tíz- vagy százezer m3/év.
A vízfelhasználás az ágazatokban 2020–2024 között stabil, csak kisebb ingadozásokat mutat. 2020-ban az élelmiszeripar összes vízfelhasználása: 27,8 millió m3, 2024-ben 26,2 millió m3 mértékűre tehető.
Az élelmiszeripar víztakarékos megoldásai kulcsszerepet játszanak a fenntartható termelés és a környezeti terhelés csökkentésében. Az iparág egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vízfelhasználás optimalizálására. A korszerű tisztítási és hűtési technológiák, illetve a gyártási folyamatok digitalizációja lehetővé teszi, hogy egységnyi termék előállításához kevesebb vizet használjanak fel, miközben javul a termelés hatékonysága és minősége. Ezek az intézkedések nemcsak a vízkészletek megőrzését szolgálják, hanem csökkentik az energiafelhasználást és a szennyvízkibocsátást is, így pozitív hatással vannak a teljes élelmiszerlánc környezeti lábnyomára és hozzájárulnak az ipar klímavédelmi céljaihoz.