Az élelmiszergyártók sem értik a kormány újabb lépését

Braunmüller Lajos2025. október 31. 10:31

A kereskedők után az élelmiszergyártók sem értik, hogy a kormány miért hosszabbította meg és terjesztette ki az árrésstop intézményét, de már a listára került új termékkörök is aggályosak a szakmai szereplők szerint. Az élelmiszeripar az utóbbi időben már az intézkedés kivezetésében reménykedett, erre jött váratlanul a kiterjesztés.

A csütörtök reggeli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány döntése értelmében ismét meghosszabbítják az árrésstopot. Ennek értelmében a rendkívüli intézkedés 2026. február 28-ig egészen biztosan hatályban lesz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy kibővítik az érintett termékek körét is:

Ennek értelmében árrésstoppos lesz például a marhafelsál és fehérpecsenye, a sertésmájas, a sajtkrém, több gyümölcs, így például az alma, a körte és a szilva, egyes zöldségek, így a paradicsom, a vöröshagyma és a fejeskáposzta, valamint a bébiétel is.

Nem aratott osztatlan sikert

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtökön közleményben bírálta az intézkedést, amely szerintük minden előzetes egyeztetés nélkül történt. Álláspontjuk szerint az intézkedést már ki kellett volna vezetni, mivel az élelmiszer-infláció hónapok óta 5 százalék alatt van, és szeptemberben nem emelkedtek az árak.

Az élelmiszeripar sem érti

Mi is abban reménykedtünk, hogy a minisztérium, illetve a miniszter úr korábbi állásfoglalásának megfelelően azzal, hogy 5 százalék alá került az élelmiszerinfláció, egyúttal elkezdődhet az egyeztetés arra vonatkozóan, hogy ez az intézkedést hogyan vezessék ki. Minket is meglepett, hogy ezzel ellentétes irányú lépés történt

– mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke hozzátette: ilyen irányú egyeztetés nem is volt a szakma és a kormány között korábban.

Egy, a tejágazatra rálátó szakember szerint a lista egy ponton indokolható: a trappista sajtok élelmiszerkönyvi módosítását követően – legalábbis a kormányzati elgondolás szempontjából – érhető, hogy a félkemény sajtok kategóriája miért került bele a mostani körbe. Más, a húsiparhoz közel álló vélemények szerint ugyanakkor a marhafelsál és fehérpecsenye említése érdekes, hiszen a magyar lakosság – ha ritkán vásárol is marhahúst – inkább a lábszárat és a combot részesíti előnyben. Hasonlóan kevéssé indokolható a lapunknak nyilatkozó szereplők szerint a krémsajtok és májasok említése is, de szezonális okokból különösen kevéssé magyarázható a szilva és a szőlő árrésének szabályozása február végéig.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, drágulás, élelmiszerár, felelős-élelmiszergyártók-szövetsége, élelmiszer-drágulás, országos kereskedelmi szövetség, árrésstop,