2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Élelmiszer

Drága mulatság lesz idén a szilvalekvárfőzés: alig van szüretelni való termés

A tavaszi szélsőséges időjárás a szilvának sem kedvezett, idén feleannyi termett a gyümölcsből, mint amennyi egy átlagos évben szokott. Miután országosan kevés termést takaríthatnak be a termesztők, nagyon keresett, és ez bizony az árán is meglátszik.
 
 

Feleannyi szilva termett idén, mint amennyit megszoktak a Somogy megyei termesztők az előző években - írja a Sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. A tavaszi fagy­ok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A FruitVeB számításai szerint idén országosan 23 ezer és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, amely jelentősen alulmúlja az átlagos, évi 65 ezer tonnát.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Egy nagyberki gazda úgy fogalmazott, csak a Szalacska-hegyen van mit szedniük a védett területen, családi házuk kertjében ugyanis egy szem szilva sem termett. 

Március 23-án és húsvétkor fagy volt, ami elvitte a gyümölcsöt, a hegyen azonban szerencsére megúsztuk a bajt, ott termettek a fák

– fogalmazott a férfi, aki azt is elárulta, a család is fogyaszt a gyümölcsből, de a legtöbbet a kaposvári nagypiacon adják el. Miután pedig kevés van belőle, nagyon keresik, és jó árban, átlagosan 600 forintért veszik. Egy másik, kiskorpádi gazdálkodó egyenesen úgy fogalmazott: 

minden fán mindössze egy–két szem található, a tavaszi fagyok leszüreteltek helyettünk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu