Élelmiszerbotrány: a román ombudsman is vizsgálatot indított

MTI
A román ombudsmani hivatal is eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében. Magyarországon február óta folyik annak a mintegy száz terméknek a vizsgálata, amelyeknél felmerült a "kettős mérce" alkalmazása, vagyis a fogyasztók megkárosítása.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A románi ombudsman azt követően indított hivatalból eljárást, hogy a visegrádi országok tiltakoztak a multinacionális cégek által alkalmazott  "kettős mérce" ellen. Az eljárás során a bukaresti ombudsmani hivatal azt vizsgálja, sérült-e a román alkotmány 16. és 34. cikkelye, amely a jogegyenlőséget, valamint az egészség oltalmazásához való jogot szavatolja.

A jelenséget a román mezőgazdasági minisztérium is figyelemmel kíséri egy ideje. Petre Daea mezőgazdasági miniszter február végén jelentette be, hogy Románia is megvizsgálja a nagy nemzetközi vállalatok által forgalmazott élelmiszerek minőségét, miután felmerült az a gyanú, hogy gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak Kelet-Közép-Európában, mint Nyugat-Európában.

A tárcavezető közölte, hogy felállítottak egy munkabizottságot, amelyben a minisztérium, az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság, valamint a fogyasztóvédelem szakemberei kaptak helyet. A miniszter azt ígérte, hogy amennyiben kifogásolható eseteket találnak, tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Magyarországon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter februárban rendelte el a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek vizsgálatát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 termék összehasonlító és érzékszervi analízisét kezdte meg. A tárca tájékoztatása szerint majd a vizsgálatok eredményeiről kívánnak részleteket közölni, ezt korábban március második felére ígérték.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03