2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Élelmiszer

Élelmiszerbotrány: a román ombudsman is vizsgálatot indított

A román ombudsmani hivatal is eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében. Magyarországon február óta folyik annak a mintegy száz terméknek a vizsgálata, amelyeknél felmerült a „kettős mérce” alkalmazása, vagyis a fogyasztók megkárosítása.
 
 

A románi ombudsman azt követően indított hivatalból eljárást, hogy a visegrádi országok tiltakoztak a multinacionális cégek által alkalmazott  „kettős mérce” ellen. Az eljárás során a bukaresti ombudsmani hivatal azt vizsgálja, sérült-e a román alkotmány 16. és 34. cikkelye, amely a jogegyenlőséget, valamint az egészség oltalmazásához való jogot szavatolja.

A jelenséget a román mezőgazdasági minisztérium is figyelemmel kíséri egy ideje. Petre Daea mezőgazdasági miniszter február végén jelentette be, hogy Románia is megvizsgálja a nagy nemzetközi vállalatok által forgalmazott élelmiszerek minőségét, miután felmerült az a gyanú, hogy gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak Kelet-Közép-Európában, mint Nyugat-Európában.

A tárcavezető közölte, hogy felállítottak egy munkabizottságot, amelyben a minisztérium, az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság, valamint a fogyasztóvédelem szakemberei kaptak helyet. A miniszter azt ígérte, hogy amennyiben kifogásolható eseteket találnak, tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Magyarországon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter februárban rendelte el a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek vizsgálatát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 termék összehasonlító és érzékszervi analízisét kezdte meg. A tárca tájékoztatása szerint majd a vizsgálatok eredményeiről kívánnak részleteket közölni, ezt korábban március második felére ígérték.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu