Élelmiszerbotrány: hétpecsétes titok, mit vizsgálnak

agrarszektor.hu
Nem hozza nyilvánosságra egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak a körülbelül száz élelmiszerterméknek a listáját, amelyet abból a szempontból vizsgálnak meg, hogy "kettős mércét" alkalmaznak-e a magyar fogyasztók kárára a multinacionális vállalatok. Részleteket az átfogó ellenőrzés eredményeiről ígér a tárca, leghamarabb március második felében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem publikusak annak az átfogó összehasonlító vizsgálatnak a részletei, amelyet nemrég rendelt el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek ellenőrzésére - közölte az agrárszetor.hu-val az FM. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a vizsgálat pontosan mely élelmiszerekre terjed ki.

Mostanáig csupán azt derült ki, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 termék összehasonlító és érzékszervi analízisét kezdte meg. A tárca tájékoztatása szerint majd a vizsgálatok eredményeiről kívánnak részleteket közölni, várhatóan március második felében.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Mint ismert, a minisztérium a mostani átfogó vizsgálatot egy korábbi - 2014-ben elvégzett - Nébih-ellenőrzés nyomán rendelte el, amely az elmúlt hetekben újra nyilvánosságot kapott. A hivatal az akkori teszten 24 féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásárolt Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben, és azt állapította meg, hogy a legtöbb esetben minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak a magyar fogyasztók kárára.

A Nébih ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak azt is megerősítette, hogy a vizsgált minták élelmiszerbiztonsági kockázatot nem vetettek fel és az ellenőrzött termékek megfeleltek a csomagoláson feltüntetett jelöléseknek is. Ezért a hivatal a vizsgálat nyomán nem indított eljárásokat, illetve szankciókat sem állapított meg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a 24-termékes Nébih-ellenőrzésre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a multinacionális cégek "élelmiszeripari szemetet" hoznak Magyarországra, és a Földművelésügyi Minisztérium is állást foglalt a "kettős mérce" ellen. A tárca ezzel párhuzamosan indította el a 100 termékre kiterjedő, átfogó vizsgálatot, amely azt hivatott kideríteni, hogy a magyar fogyasztók számára hátrányos megkülönböztetés ma is fennáll-e.

Bár e vizsgálat még javában tart, Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek múlt heti varsói csúcstalálkozóján újból azt szögezte le, hogy kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán. Ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55