2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Élelmiszer

Ez tisztességtelen! - Élesen támadják a szupermarketeket

A szupermarketek gazdákat és kistermelőket károsító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen szólaltak fel a strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament mezőgazdasági és ipari ügyekért felelős képviselői. Arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy tegyen lépéseket az erejüket és befolyásukat kihasználó szupermarketek kis- és középvállalkozásokat büntető kereskedelmi politikája ellen.
 
 

A mezőgazdasági termelők, illetve a kis- és közepes vállalkozások különösen kiszolgáltatottak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal szemben – idézi a képviselők véleményét az MTI. Gyakran arra kényszerítik őket, hogy veszteséggel adják át termékeiket az áruházláncoknak, de előfordul az is, hogy az ártárgyalásokon a szupermarketek erőfölényüket kihasználva a termelőkre hárítják a leárazások, vagy az akciók bevételkiesését. A kifogásolt esetek között említették a késői kifizetést és azt, hogy gyakran a beszállítókra terhelik a szállítás és a raktározás költségeit is, de nem ritka a szerződések egyoldalú módosítása sem.

Az önkéntes és önszabályozó rendszerek "korlátozott eredményeket" mutatnak a megfelelő végrehajtás hiánya miatt, mivel a gazdák attól félnek, hogy kiszorulnak az ellátási láncból. A képviselők szerint az európai kereskedelmi szabályozás szigorúan kezeli a vállalatok és a vásárlók közötti esetleges tisztességtelen eljárásokat, ugyanakkor nem tér ki az élelmiszerellátásban résztvevő szereplők egymás közötti kereskedelmére.

Állásfoglalásukban azt hangsúlyozták, hogy az Európai Unió kerettörvényének biztosítania kellene azt, hogy az "európai mezőgazdasági termelők és fogyasztók igazságos adásvételben részesülhessenek." Kellően erős szankciók bevezetésére van szükség a tisztességtelen kereskedelmi magatartás megváltoztatása érdekében - húzták alá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu