Ez tisztességtelen! - Élesen támadják a szupermarketeket

agrarszektor.hu
A szupermarketek gazdákat és kistermelőket károsító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen szólaltak fel a strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament mezőgazdasági és ipari ügyekért felelős képviselői. Arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy tegyen lépéseket az erejüket és befolyásukat kihasználó szupermarketek kis- és középvállalkozásokat büntető kereskedelmi politikája ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági termelők, illetve a kis- és közepes vállalkozások különösen kiszolgáltatottak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal szemben - idézi a képviselők véleményét az MTI. Gyakran arra kényszerítik őket, hogy veszteséggel adják át termékeiket az áruházláncoknak, de előfordul az is, hogy az ártárgyalásokon a szupermarketek erőfölényüket kihasználva a termelőkre hárítják a leárazások, vagy az akciók bevételkiesését. A kifogásolt esetek között említették a késői kifizetést és azt, hogy gyakran a beszállítókra terhelik a szállítás és a raktározás költségeit is, de nem ritka a szerződések egyoldalú módosítása sem.

Az önkéntes és önszabályozó rendszerek "korlátozott eredményeket" mutatnak a megfelelő végrehajtás hiánya miatt, mivel a gazdák attól félnek, hogy kiszorulnak az ellátási láncból. A képviselők szerint az európai kereskedelmi szabályozás szigorúan kezeli a vállalatok és a vásárlók közötti esetleges tisztességtelen eljárásokat, ugyanakkor nem tér ki az élelmiszerellátásban résztvevő szereplők egymás közötti kereskedelmére.

Állásfoglalásukban azt hangsúlyozták, hogy az Európai Unió kerettörvényének biztosítania kellene azt, hogy az "európai mezőgazdasági termelők és fogyasztók igazságos adásvételben részesülhessenek." Kellően erős szankciók bevezetésére van szükség a tisztességtelen kereskedelmi magatartás megváltoztatása érdekében - húzták alá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?