2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

Fazekas szerint nem a baromfisokkal akarnak kitolni

Nem a baromfihúsok rovására csökken a sertés tőkehús áfája – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A sertéshús áfamérséklésének eredménye befolyásolja majd, hogy a „baromfihúsok irányába is lesz-e továbblépés”.
 
 

A baromfihús lényegesen olcsóbb, mint a sertéshús, és a „sertéshús áfacsökkentésének eredménye befolyásolja majd, hogy a baromfihúsok irányába is lesz-e továbblépés” – jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor. Szerinte várhatóan 18 százalékkal csökken a sertéshús fogyasztói ára, ha a mostani 27 százalék helyett 5 százalékos áfa lép életbe. A sertés tőkehús áfája nem a baromfihúsok rovására csökken – hangsúlyozta a miniszter.

Baromfipiaci szereplők korábban azt hangsúlyozták, hogy nincs szakmai indoka annak, hogy az áfa csak a sertéshúsoknál mérséklődjön, a helyettesítő terméknek számító baromfihúsoknál pedig nem. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára pedig az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a kereskedők továbbadnák a jelentős, 22 százalékpontos áfacsökkentést, ha egyéb költségeik nem emelkednének.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó