Meglepő: hiába a sertéspestis, Kína takarmányigénye alig csökkent

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis megfelezte Kína sertésállományát,ez mégis a vártnál sokkakl kisebb mértékű csökkenést hozott a takarmánygabonák felhasználásában. Az egyéb állatifehérje-előállító ágazatokban, mint a baromfitemyésztés, tojástermelés vagy tógazdálkodás ugyanis megugrott a takarmány-felhasználás a termelés robbanásszerű bővülése miatt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kínában  a hozamok kis javulása mellett a gabonatermelés nagyjából állandó szintet tart. Az állami tartalékok lassacskán ürülnek ki, ezért a készletek még mindig jelentősek, írja az USDA legutóbbi jelentésében. Tavaly októberben Peking kimondta: takarmány-alapanyagból önellátóvá vált az ország, és a jövőben is az kíván maradni. Ehhez 110 millió hekáron akarja tartani a gabonafélék termőterületét, ami legalább 600 millió tonna gabona termelését teszi lehetővé. 2022-re szűk 67 millió hektáron intenzív gazdálkodást kívánnak folytatni. A stratégiai célkitűzés szerint a normál búza mellett az alacsony gluténtartalmú fajták, a kiváló minőségű rizs, a siló- és étkezési kukorica, valamint a magas olaj-, illetve fehérjetartalmú szója kifejlesztése is prioritást élvez.


A 2019/20-as gazdasági évben Kína egy százalékkal kevesebb (-5 millió tonna) takarmány-alapanyaggal rendelkezik, mint az előző évben. A takarmány iránti igényt azonban jelentősen csökkenti az, hogy a korábbi sertésállomány felét elveszítette az ország az afrikai sertéspestis miatt.

A sertéshús ára megduplázódott, a sertéshús-előállítás nyereségessége pedig a nyolcszorosára (!) nőtt

az USDA szerint. Ezért a megmaradt állományokban minden erejükkel fokozzák a kibocsátást a termelők, ennek legegyszerűbb módja, hogy súlyosabb sertésekkel jelennek meg a vágóhidakon. Elemzők a sertésállomány gyors növekedésére számítanak 2020-ban. Addigis a többi állattenyésztési ágazat többletteljesítménye hajtja a takarmánypiacot. A brojlercsirkétől kezdve a tojáson és halon át a tejig minden fehérjeforrásból nagyobb szükség van most Kínában. A leglendületesebben a csirkeelőállítás tudott felfutni: egy év alatt 15,5 százalékkkal nőtt a kibocsátás.

A baromfiágazat takarmányigényének növekedése 65-70 százalékban ellensúlyozza a sertéságazatból kieső keresletet.

Ha a többi ágazatot is hozzávessszük, akkor összességében alig csökkent Kína takarmányigénye. Peking egyébként támogatott felvásárlási árakon keresztül ösztönzi a gabonatermelést. A fő búzatermő régiókban az ún. harmadosztályú búza minimumárát tonnánként 95 ezer forintban határozta meg. Ez messze meghaladja a világpiaci árakat, és azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat központi tartalékot képezzen a stratégiai gabonából.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?