Fordul a kocka: a sertéstartás lehet a 2023-as év nyertese Magyarországon?

Fordul a kocka: a sertéstartás lehet a 2023-as év nyertese Magyarországon?

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken az állatállomány Európában, ami a drasztikus takarmánycsökkenést is maga után vonja - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója Dabason a Vitafort Országos Szakmai Partnertalálkozóján. Kiemelte, a világon a legnagyobb csökkenés az állatfajok tekintetében a sertésnél volt, 7 millió tonnával lett kevesebb csak 2022-ben. A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, a jelenlegi álláspont alapján, miszerint bőven 100 forint feletti önköltség-csökkenés is történhet a sertéságazatban, 2023 második félévének a sertéstartók lehetnek a győztesei Magyarországon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Csak 2022-ben 5 millió tonnával csökkent a világ takarmánygyártása, a legnagyobb visszaesés azonban Európában történt, ahol közel 13 millió tonnával volt kevesebb takarmány. Növekvés Észak-Amerikában és a Közel-Keleten volt tapasztalható. Az Európában komoly mértékben csökkenő állatállomány az, ami a drasztikus takarmánycsökkenést maga után vonja - közölte Kulik Zoltán. Kiemelte, a takarmánygyártás teljes kibocsátási volumene csökken Európában, csak 2022-ben a takarmánykeverők 6 százaléka megszűnt a kontinensen. Az állatfajok tekintetében a sertésnél volt a legnagyobb - 7 millió tonnás - csökkenés a világon, a baromfi, boiler tekintetében 5 millió tonnás növekedés volt tapasztalható, ami inkább Ázsiára koncentrálódott, ugyanakkor a legnagyobb emelkedés a Pet Food-nál, vagyis a kutya-macskatápoknál volt - hangsúlyozta a szakember.

Kulik Zoltán elmondta, az a 9,3 millió tonna termény, ami tavaly termett, az elmúlt 30-40 év leggyengébbének tekinthető, mind termésátlagokban, mind termésmennyiségben alulmúlta a 2022-es év az elmúlt éveket. Ennek következtében, illetve a rekordalacsony kukoricamennyiségnek köszönhetően, az árpánál és a búzánál soha nem látott nagyságrendeket vetettek el a gazdák most, a kukoricánál azonban hisztorikusan a legkevesebbet.

Az idei évben, ki merem jelenteni, hogy közel 18 millió tonna termés várható, ami 9 millió tonnával több mint egy évvel ezelőtt. Hozzá kell azonban tenni, hogy a raktárakban közel 1 millió tonna kukorica és 7-800 ezer tonna búza van jelenleg.

Mi lesz az új gabonamérleg?

A Vitafort prognózisa szerint a búzánál minimum félmillió tonna induló készlettel fogunk indulni idén, amihez az 1 millió hektáros elvetett területen 6 millió tonnan termés párosul. A kukorica esetében 700 ezer tonna induló készlettel lehet számolni, és minimum 2,5-3 millió tonna termés exportjának kell megtörténnie ahhoz, hogy bírjuk az egész idei évet. Az egyértelműen kijelenthető, hogy az elmúlt 20 év legnagyobb árpamennyisége lesz idén Magyarországon. A három nagy növényből tehát 2-2,5-3 millió tonnás zárókészlet várható majd - tájékoztatott a szakember.

Önköltség és felvásárlási árak

Azt látni, hogy a takarmány-receptúrák kialakítását most a gabona köré kell csoportosítani ahhoz, hogy önköltség csökkenés történjen - közölte Kulik Zoltán. Elmondta azt is, hogy 2023 második félévének győztese a sertés kell, hogy legyen a jelenlegi álláspont szerint, a sertés-előállítóknak és a termelőknek is szüksége van erre. A sertés esetében bőven 100 forint feletti önköltség-csökkenésnek kell történnie, amire van is reális esély. A tejjel kapcsolatban elmondható, hogy idén januárig mindenki elégedett lehetett az előző 7-8 hónap alakulásával, most azonban már sokan az önköltség alatt adják el a tejet. Kulik Zoltán véleménye szerint az járt jól, aki nem várta meg a március végét, hanem az év végével szerződött. Az biztos, hogy egy nagyon kemény időszak a mostani a magyarországi tejtermelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?