2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Élelmiszer

Jönnek a szigorítások: már csak így lehet magyar baromfihúst szállítani az EU-ba

Általános alapelv – a vonatkozó uniós jogszabályok alapján –, hogy madárinfluenza járvány esetén csak akkor engedélyezhető bizonyos baromfitermékek kiszállítása más EU-s tagállamba, ha kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi.
 
 

A felügyeleti (megfigyelési) körzetből származó állatokból nyert friss baromfihúst csak engedéllyel lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiban – hívta fel rá a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ennek során az alábbi feltételek mindegyikének teljesülnie kell:

 • a Bizottság (EU) 2020/687 felhatalmazáson alapuló rendelete 43. cikkében meghatározott feltételek;
 • a Bizottság (EU) 2020/2154 felhatalmazáson alapuló rendelete 2., 3. és 4. cikkében előírtak.

A kérelmet a vágóhíd/kereskedő képviselője a származási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz nyújtja be. A kormányhivatal ez alapján kezdeményezi a Nébih Országos Járványvédelmi Központnál az érintett tagállamtól az általános érvényű beszállítási engedély megszerzését. Az engedélyezés előfeltétele többek között, hogy:

 • A származási létesítmény megnevezi a termékeit fogadó rendeltetési létesítményt (utóbbi esetében hatósági kijelölés is történik).
 • A kérelemmel együtt a kérelmező benyújtja a rendeltetési létesítmény nyilatkozatát arról, hogy az beleegyezik a hatósági kijelölésbe, és fogadja a feltételeknek megfelelő szállítmány(oka)t. A kétnyelvű (magyar és angol) nyilatkozatot a kiszállítást kérelmezőnek kell beszereznie és azt az illetékes megyei kormányhivatalnak megküldenie.
 • A rendeltetési hely szerint illetékes hatóság engedélyezi a szállítást. (Ezt a magyar, valamint a célország illetékes hatósága egyezteti egymás közt).

Az engedélyezett szállítmányt INTRA_EMERGENCY bizonyítványnak kell kísérnie (lásd a Bizottság (EU) 2020/2235 végrehajtási rendelet II. melléklet 1. fejezet). A felügyeleti/megfigyelési körzetből származó állatokból nyert friss húsra különleges jelölést nem kell alkalmazni.

A rendeltetési hely szerint illetékes hatóság általános érvényű engedélyének beszerzése központi szinten, az érintett tagállam központi hatóságának a megkeresésével történik. A rendeltetési hely szerinti tagállam beszállításra vonatkozó általános érvényű engedélyéről, illetve esetleges egyéb feltételeiről a Nébih a származási hely szerinti illetékes hatóságot haladéktalanul értesíti. E feltételek – folyamatos frissítéssel – a Nébih honlapján is elérhetők lesznek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!