Megújult stratégiával javítaná a tokaji borok minőségét a borvidék Fejlesztési Tanácsa - írja a borászportál.hu. Az új stratégia értelmében ezentúl a Tokaji nevet a minőségi édes borok, elsősorban az essencia és az aszú viselhetnék, az olcsóbb borokról pedig végképp száműznék a „Tokaji” és Tokaj régióra vonatkozó megjelölést.
A javasolt irányelvek szerint „Tokajiként” a jövőben az esszenciát és az aszút lehetne forgalmazni. Ugyancsak „Tokajiként”, de egy új névvel lehetne értékesíteni a késői szüretelésű borokat és a velük azonos termékkategóriába tartozó szamorodnit is. Emellett „Tokaj Borvidéken termelt” megjelöléssel lehetne ellátni a világban egyre népszerűbb száraz furmint és off-dry borokat, a korábbi „félédes borok” viszont egyik megjelölést sem viselhetnék – jelentette ki Tombor András, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsának elnöke sajtótájékoztatóján.
A jövőben az aszúborok mellett „zászlóshajó” szerep juthat a száraz furmintoknak is, ugyanis a világpiacon egyre nagyobb az igény az ilyen típusú borokra. A számítások szerint 2020-ban a furmintok adhatják a tokaji bortermelés mennyiségének 60-65%-át, értékének mintegy 52-57%-át. Ugyanakkor ebben az időpontban az aszúk és a késői szüretelésűek a teljes termelés 13-18%-át fedhetik le, azonban magasabb áruk miatt a bevételek 27-35%-áért lehetnek felelősek - tette hozzá a tanács elnöke.
A szervezet úgy véli, hogy a tokaji borok elsődleges külföldi piacai - a közép-kelet-európai piacok mellett – az Egyesült Államok, Kína és az Egyesült Királyság lehetnének. A felsorolt országokon belül pedig Kína lehetne az egyik legfontosabb importőr, mivel ott az édes borokat fogyasztók húsz százaléka már ismeri a tokaji aszút, továbbá kellő vásárlóerővel rendelkeznek.
![]() |
Sustainable World 2022Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért! |
![]() |
Portfolio Digital Transformation 2022Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni! |
![]() |
Hitelezés 2022Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is! |