2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Élelmiszer

Kíméletlen ellenőrzések várnak a baromfitartókra

Minimálisra kell csökkenteni a madárinfluenza visszatérésének esélyét, ezért a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezi, hogy az állategészségügyi hatóság kiemelten ellenőrizze a baromfitelepeket. Ezek az intézkedések, amennyiben a piac elismeri, maximum 5-8 százalékkal emelhetnek a termelők költségein.
 
 

A madárinfluenza-kitörések körzetében elrendelt zárlatok miatt december közepétől március közepéig gyakorlatilag leállt a hazai víziszárnyas-termelés - nagyjából az eredeti szint 10-20 százalékára esett vissza. A termelők kilábalni próbálnak, de úgy tűnik, hogy legkorábban csak októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés - írja a Világgazdaság.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!Mindezt a szigorúbbá vált állategészségügyi szabályok között kell megtenniük, amelyek azonban elengedhetetlenek, az újabb madárinfluenza-kitörések kockázatának csökkentése érdekében. Az előírások betartása a terméktanács szerint indokolt, mert két hete Franciaországban ismét megjelent a vírus. A terméktanács ezért kezdeményezi az állategészségügyi hatóságnál, hogy fokozottabban ellenőrizze a baromfitartó telepeken az új szabályok betartását. A minden baromfifajra vonatkozó, de különösen a víziszárnyas-ágazatban számottevő változásokat hozó intézkedések maximum 5-8 százalékkal emelhetik a termelők költségeit, kérdés azonban, hogy ezt elismeri-e a piac - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

A madárinfluenza miatti, közel 10 százalékos baromfiállomány-csökkenés után, októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés. A terméktanács adatai szerint a vírus miatt 2,8 millió, csupán gyanú következtében pedig további 400 ezer állatot kellett leölni. Az elpusztított állomány 90 százaléka víziszárnyas, vagyis kacsa, illetve liba volt. A termelőknek az állatok, illetve a takarmányok megsemmisítése miatt kifizetett kártérítés a terméktanács adatai szerint már közelíti a 15 milliárd forintot

- mondta a BTT elnök.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az állatállomány csökkenése mellett az év első négy hónapjában az export is esett 19 százalékkal, miközben jelentősen, 34 százalékkal nőtt a baromfihús importja - közölte az AKI. Csorbai szerint az importnövekedésben szerepet játszott az év elején bevezetett áfacsökkentés, ami élénkítette a baromfi iránti keresletet. Az export csökkenésének több oka lehet a madárinfluenza miatti korlátozások - a dél-afrikai és az ázsiai piac teljes kiesése - , illetve az árualaphiány játszhatott ebben komoly szerepet.

A termelők közvetlen kárainak enyhítésére is tett javaslatot a terméktanács, a telepek üresen állási időszakára kiszámolva, hogy melyek azok a költségek, amelyeket akkor is fizetni kell, ha nincs termelés. Ezekre a károkra egyelőre csak becslések vannak, de Csorbai Attila szerint ez is elérheti az 1,5 milliárd forintot. Ezt a nemzeti büdzséből térítik majd, de mivel ezt az unióval notifikáltatni kell, a végső szót Brüsszel mondja ki - arról is, hogy a kár hány százalékát téríthetik meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu