2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Élelmiszer

Korlátoznák a multicégeket a kisüzemi sörfőzdék

A kisüzemi sörfőzdék hasonló segítséget várnak a műszaki-technológiai fejlesztésekhez, mint amit korábban a borászok és a pálinkafőzők kaptak. Fellépést sürgetnek a multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is.
 
 

Bővítenék, korszerűsítenék és ipari környezetbe telepítenék át az eddigi garázsműhelyekből termelő egységeiket a kisüzemi sörfőzdék. Ehhez komplex segítséget várnak a kormánytól, a műszaki-technológiai fejlesztésekhez szeretnének ahhoz hasonló segítséget kapni, mint amilyet korábban a borászok és a pálinkafőzők kaptak – mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke egy  szakmai konferencián. Szerinte a multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni. Ezek ugyanis -tette hozzá-  mind a magyar, mind az uniós jogszabályokkal szembemennek, és lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását.

A magyarországi főzdék csaknem 300 különböző fajta sört állítanak elő. Tavaly 57 ezer hektolitert gyártottak, piaci részesedésük egy százalék alatti – ismertette a 43 kisüzemi sörfőzdét tömörítő érdekvédő szervezet elnöke, aki azt prognosztizálja, hogy idén elérik az egy százalékos határt.

A kisüzemek hektoliterre vetítve több munkatársat alkalmaznak, mint egy multinacionális gyártó, átlagosan 10-16 embert foglalkoztatnak, így körülbelül ezer embernek ad munkát a 60-65 magyarországi főzde. A logisztikában további körülbelül ötszázan dolgoznak – tette hozzá Gyenge Zsolt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu