2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Élelmiszer

Megvan, melyik számunkra a lehetőségek országa

A lehetőségek országaként tekint Magyarország Mongóliára a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint. Együttműködési megállapodás készül a két ország génmegőrzési intézete között, és magyar segélyhitellel valósul meg egy mongol biokombinát rekonstrukciója. Emellett mintagazdasági technológiákat és termékeket is exportálnánk Mongóliába.
 
 

Egyre intenzívebbé igyekszik tenni Magyarország a magyar-mongol agrárkapcsolatokat – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, miután Budapesten tárgyalt Purev Sergelen mongol mezőgazdasági miniszterrel. Az MTI szerint előkészületben van a magyar és a mongol génmegőrzési intézetek között egy együttműködési megállapodás, követve a miniszterelnöki látogatás során elhangzottakat. Magyarország elkötelezett a songinoi biokombinát 25 millió dollár - mintegy 7 milliárd forint - értékű, magyar kötött segélyhitellel történő rekonstrukciója mellett. A rekonstrukció a mongol élelmiszerlánc-biztonsági rendszer kiépítésének első fázisa lesz.

Magyarország továbbra is érdekelt a mezőgazdasági mintagazdaságok létrehozására vonatkozó technológiák és termékek exportjában - szögezte le Nagy István, aki jelezte azt is, hogy Magyarország jelentős tapasztalattal rendelkezik tejipari kutatások területén is. Az FM finanszírozza a fejlődő országokból - köztük Mongóliából is - származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését. Fedezi a hallgatók tandíját, a jegyzetek, tankönyvek költségeit, a kollégiumi elhelyezés terheit, gondoskodik az egészségügyi ellátásukról és havi ösztöndíjat biztosít.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu