
Sokan termesztenek otthon sárgarépát, de erre nem figyelnek: itt rontják el
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia.
Gránátalma jellemzői
A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába. A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet. A fiatal ágak gyakran négyágúak, a levelek szára 2 és 10 mm közötti méretűek. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak felhasználásával és magvetéssel egyaránt könnyen szaporítható. A legsikeresebb és leggyorsabb szaporítási módszer a gyökeres tősarjak felhasználása, a gyümölcsöket pedig szeptember és december között szedik le.
A gránátalma jótékony hatása és felhasználása
Vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett nem elhanyagolható a gránátalma jelentős rosttartalma sem - gyomornyugtató hatásán kívül a rostdús gyümölcs továbbá baktérium- és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, így hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez vagy visszaállításához. Szépségápolás szempontjából is érdemes lehet használni, hiszen a gránátalma bőrápoló hatással bír, valamint lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt és hajápoló tulajdonságai is vannak.
A gránátalma igen sokféleképpen felhasználható: héja és a gyümölcslé például évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, hiszen a gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga. Emellett világszerte elterjedt élelmiszer, a gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, illetve gyümölcssaláták készítése során. De finom fagylalt, likőr, sűrítmény, lekvár, ecet, koktél és bor is készíthető belőle.
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
2025 augusztusában a magyar gazdák 22,7 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban.
2025-ben lesz tizenegyedik éve, hogy a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat.
Korábban a magyar búza kiválónak számított, ma azonban a hazai termés döntő része már csak a kommersz kategóriába esik.
Az elmúlt év megmutatta, hogy a fagyok, a szárazság és a kártevők egyaránt képesek megtépázni a gazdák munkáját.
Egy veteményeskerttől sokkal többet kaphatunk, mint a szendvicsekre kerülő friss uborka, paprika vagy paradicsom.