Gránátalma

A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia.

Gránátalma jellemzői

A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába. A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet. A fiatal ágak gyakran négyágúak, a levelek szára 2 és 10 mm közötti méretűek. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak felhasználásával és magvetéssel egyaránt könnyen szaporítható. A legsikeresebb és leggyorsabb szaporítási módszer a gyökeres tősarjak felhasználása, a gyümölcsöket pedig szeptember és december között szedik le.

A gránátalma jótékony hatása és felhasználása

Vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett nem elhanyagolható a gránátalma jelentős rosttartalma sem - gyomornyugtató hatásán kívül a rostdús gyümölcs továbbá baktérium- és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, így hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez vagy visszaállításához. Szépségápolás szempontjából is érdemes lehet használni, hiszen a gránátalma bőrápoló hatással bír, valamint lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt és hajápoló tulajdonságai is vannak.

A gránátalma igen sokféleképpen felhasználható: héja és a gyümölcslé például évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, hiszen a gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga. Emellett világszerte elterjedt élelmiszer, a gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, illetve gyümölcssaláták készítése során. De finom fagylalt, likőr, sűrítmény, lekvár, ecet, koktél és bor is készíthető belőle.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.