Kocsánytalan tölgy

A kocsánytalan tölgy a kocsányos tölggyel váltakozva Európa nagy részének uralkodó tölgyfaja, hazai erdeink mintegy 11%-át adja. Felhasználását tekintve is fontos fajunk.

A kocsánytalan tölgy elterjedése és jellemzői

Északon Dél-Skandináviában a 60. szélességi fokig, keleten a Dnyeszterig, délen egészen a Földközi-tengerig, nyugaton Spanyolország déli részét kivéve, egészen az Atlanti-óceánig honos. Magyarországon is elterjedt, melyet jól mutat az, hogy a hazai erdők 11%-át teszi ki. Gyertyános-tölgyes társulásokban, középhegységeinkben és dombvidékeken fordul elő jellemzően. A bútoripar nagy mennyiségben használja, de a papírgyártásban és az építőiparban is elterjedt.

A szélsőséges időjárást nem kedveli, a késői fagyokra nagyon érzékeny. Az évi csapadékmennyisége 600-700 mm. A savanyú talajokat preferálja inkább, nem olyan fényigényes, mint a kocsányos tölgy. Akár 35 méter magasra is megnőhet, törzse kissé görbe, ágai nem túl vastagok és felfelé állnak. Virága és termése kocsánytalan.

A kocsánytalan tölgy gyógyhatásai

A kocsányos és a kocsánytalan tölgy gyógyhatásai megegyeznek. Ellenállóbbá teszik a gyomornyálkahártyát, az édesgyökérrel készült főzetük kezelik a gyomorfekélyt, csökkentik a savtermelést. Kiválóan kezelik a gyomorhurutot, a gyomorrontást és a gyomorfertőzést. Serkenti az emésztetlen tápanyagok ürítését. Mindezek mellett vérmérgezés esetén ajánlják fogyasztásukat. Elősegítik a mérges csípések és harapások gyógyulását, de jótékony hatásúak zsírmáj és a májgyulladás esetén. Továbbá csökkentik a magas koleszterinszintet.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.