
Itt a háború váratlan hatása: ez óriási változásokat hozhat Magyarországon
Komoly átalakulásokat hozhat az orosz-ukrán háború, és annak kimenetele az európai takarmánygyártásban és hústermelésben.
A kocsánytalan tölgy a kocsányos tölggyel váltakozva Európa nagy részének uralkodó tölgyfaja, hazai erdeink mintegy 11%-át adja. Felhasználását tekintve is fontos fajunk.
A kocsánytalan tölgy elterjedése és jellemzői
Északon Dél-Skandináviában a 60. szélességi fokig, keleten a Dnyeszterig, délen egészen a Földközi-tengerig, nyugaton Spanyolország déli részét kivéve, egészen az Atlanti-óceánig honos. Magyarországon is elterjedt, melyet jól mutat az, hogy a hazai erdők 11%-át teszi ki. Gyertyános-tölgyes társulásokban, középhegységeinkben és dombvidékeken fordul elő jellemzően. A bútoripar nagy mennyiségben használja, de a papírgyártásban és az építőiparban is elterjedt.
A szélsőséges időjárást nem kedveli, a késői fagyokra nagyon érzékeny. Az évi csapadékmennyisége 600-700 mm. A savanyú talajokat preferálja inkább, nem olyan fényigényes, mint a kocsányos tölgy. Akár 35 méter magasra is megnőhet, törzse kissé görbe, ágai nem túl vastagok és felfelé állnak. Virága és termése kocsánytalan.
A kocsánytalan tölgy gyógyhatásai
A kocsányos és a kocsánytalan tölgy gyógyhatásai megegyeznek. Ellenállóbbá teszik a gyomornyálkahártyát, az édesgyökérrel készült főzetük kezelik a gyomorfekélyt, csökkentik a savtermelést. Kiválóan kezelik a gyomorhurutot, a gyomorrontást és a gyomorfertőzést. Serkenti az emésztetlen tápanyagok ürítését. Mindezek mellett vérmérgezés esetén ajánlják fogyasztásukat. Elősegítik a mérges csípések és harapások gyógyulását, de jótékony hatásúak zsírmáj és a májgyulladás esetén. Továbbá csökkentik a magas koleszterinszintet.
Komoly átalakulásokat hozhat az orosz-ukrán háború, és annak kimenetele az európai takarmánygyártásban és hústermelésben.
Az öt év átlagát tekintve az 52 százalékot is meghaladta a kukorica termésmennyiségének visszaesése Magyarországon.
Modernizáció és robotizáció nélkül a magyar élelmiszeripar nem tud versenyképes lenni.
A napenergia még jobban felértékelődhet az agráriumban, ráadásul a földterületek kettős célú hasznosításával diverzifikált árbevételre lehet szert tenni.
Elképesztően fontos és szükséges a versenyképesség növelése az élelmiszeriparban Magyarországon, hatalmas szerepet kaphat a digitalizáció.