Szemenkénti vetőgép

A szemenkénti vetőgép a nagyobb sortávban vetett növények, illetve a sorba vetett zöldségfélék magvainak vetésére való. Mechanikus és pneumatikus elven működő változatai vannak.

A szántóföldi növénytermesztés során a szemenkénti vetőgép az egyik legszélesebb körben használt vetőgéptípus. A szemenkénti vetőgépeket egyrészt a nagyobb sortávban vetett növények (például napraforgó, kukorica, cukorrépa) vetésére, illetve szintén sorba vetett zöldségfélék aprómagvainak (például sárgarépa, petrezselyem, káposzta, saláta, retek) vetése során alkalmazzák. Manapság szinte az összes termesztett növénykultúrához megtalálható a megfelelő, gépesített vetési megoldás.

A szemenkénti vetőgépek gyártótól és az adott műszaki konstrukciótól függően igen eltérő megoldásokat alkalmaznak az optimális teljesítmény elérése érdekében. Ezeknek a gépeknek az alapvető feladata az, hogy magvakat a talajba juttassák, mégpedig az előre beállított tőtávolság és mélység betartásával, ezek után pedig betakarják a magokat és tömörítsék a talajt. Léteznek mechanikus és pneumatikus működésű szemenkénti vetőgépek is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.