Tartálykocsi

A tartálykocsi különböző, jellemzően folyékony anyagok szállítására kifejlesztett jármű. Ezek a gépek a vonatkozó anyagokat a közutakon juttatják el a rendeltetési helyükre.

A tartálykocsi az elsősorban folyékony anyagok szállítására specializált járművek és pótkocsik egyik típusa. A különféle tartálykocsikat széles körben használják a mezőgazdaságban is, hiszen sokféle folyékony halmazállapotú anyag közúti szállítására alkalmasak, mint például a folyékony (mű)trágyák, a víz, a szerves hígtrágya, a gázolaj és más hasonló anyagok, de a gabonafélék és az egyéb magok is ide tartoznak.

Léteznek teljes értékű pótkocsi és félpótkocsi kiépítettségű tartálykocsik. A tartályok térfogata igen széles skálán mozog: a néhány köbmétertől akár a tíz-tizenöt köbmétert is meghaladó befogadó kapacitásig jóformán mindenféle modell megtalálható. Az anyagukat és korrozióálló bevonatukat tekintve a horganyzott, festett és saválló anyagból készült modellek a leginkább elterjedtek. A tartálykocsit a szippantós kocsitól az különbözteti meg, hogy önállóan nem képes sem feltölteni magát, sem kiüríteni a rakományát.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon