2020. április 4. szombat Izidor

Hírek - Föld

100 ezer hektár földről nem tudtak - kész az állami termőföld audit

A most elkészült állami földvagyon-audit szerint 100ezer hektárnyi termőföld és 25 ezer ingatlan nincs nyilvántartva a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, valamint 30 százaléknyi területen a földbejegyzéseken bejelentettől eltérő gazdálkodást folytatnak.
 
 

Az említett 100 ezer hektár elhanyagolt állapotban van, haszonbérleti szerződést nem kötöttek rájuk. 

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint ez hatalmas luxus, hogy a kétmillió hektárra tehető állami földvagyon öt százalékáról eddig semmilyen információval nem rendelkeztek. A teljes ellenőrzés és nyilvántartás már elkészült, annak ellenére, hogy augusztus hónap végéig tart az audit. Farkas szerint a cél ezen rendezetlen hátterű földügyek lezárása, a jogi háttér biztosítása, ami akár 2-3 évig is eltarthat.

További cél a nemzeti földvagyon átvilágítása során, hogy minden állami tulajdonú földet hasznosítsanak. Ennek elérése végett tartós haszonbérleti pályázatok formájában adják ki művelésre az eddig ideiglenesen hasznosított vagy használaton kívüli földeket. Első körben szeptember 10-re írtak ki egy pályázati csomagot, ekkor mintegy 60 ezer hektárnyi területre lehet pályázni. A kis- és családi gazdaságok és a helyben lakók indulhatnak a legnagyobb eséllyel – írja az MTI Eco.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu