100 ezer hektár földről nem tudtak - kész az állami termőföld audit

agrarszektor.hu
A most elkészült állami földvagyon-audit szerint 100ezer hektárnyi termőföld és 25 ezer ingatlan nincs nyilvántartva a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, valamint 30 százaléknyi területen a földbejegyzéseken bejelentettől eltérő gazdálkodást folytatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az említett 100 ezer hektár elhanyagolt állapotban van, haszonbérleti szerződést nem kötöttek rájuk. 

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint ez hatalmas luxus, hogy a kétmillió hektárra tehető állami földvagyon öt százalékáról eddig semmilyen információval nem rendelkeztek. A teljes ellenőrzés és nyilvántartás már elkészült, annak ellenére, hogy augusztus hónap végéig tart az audit. Farkas szerint a cél ezen rendezetlen hátterű földügyek lezárása, a jogi háttér biztosítása, ami akár 2-3 évig is eltarthat.

További cél a nemzeti földvagyon átvilágítása során, hogy minden állami tulajdonú földet hasznosítsanak. Ennek elérése végett tartós haszonbérleti pályázatok formájában adják ki művelésre az eddig ideiglenesen hasznosított vagy használaton kívüli földeket. Első körben szeptember 10-re írtak ki egy pályázati csomagot, ekkor mintegy 60 ezer hektárnyi területre lehet pályázni. A kis- és családi gazdaságok és a helyben lakók indulhatnak a legnagyobb eséllyel - írja az MTI Eco.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?