Az amerikai termőföldpiac lehet a következő lufi?

agrarszektor.hu
Az amerikai betétbiztosító (FDIC) szerint az USA mezőgazdasági földpiacán tapasztalható áremelkedés vélhetően csak egy lufi, amely komoly veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét - olvasható a Financial Times-on.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Sheila Bair, az FDIC elnöke lufira utaló jeleket lát az agrárpiacon, szerinte mintegy 1500, mezőgazdákat finanszírozó bank kerülhet komoly gondba, ha a mostani pozitívnak tűnő piaci események visszájára fordulnak.

A szakértő szerint nem a mezőgazdáknak nyújtott hitelek struktúrájával van a probléma, nem jellemző ugyanis túlzott tőkeáttétel, mégis szigorú ellenőrzés alatt tartaná ezeket az eszközöket az elnök. Ha ugyanis a '80-as évek elejéhez hasonló áresés következne be a termőföldpiacon, az komoly gondba sodorhatná a hitelt nyújtó bankokat.

A betétbiztosító elnöke nemrég azt mondta, várhatóan meghaladja idén a bankcsődök száma a tavalyit, vagyis a 140-et, eszközállományukat tekintve összességében azonban kisebb bankok húzzák le rolót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?