Az amerikai termőföldpiac lehet a következő lufi?

agrarszektor.hu
Az amerikai betétbiztosító (FDIC) szerint az USA mezőgazdasági földpiacán tapasztalható áremelkedés vélhetően csak egy lufi, amely komoly veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét - olvasható a Financial Times-on.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Sheila Bair, az FDIC elnöke lufira utaló jeleket lát az agrárpiacon, szerinte mintegy 1500, mezőgazdákat finanszírozó bank kerülhet komoly gondba, ha a mostani pozitívnak tűnő piaci események visszájára fordulnak.

A szakértő szerint nem a mezőgazdáknak nyújtott hitelek struktúrájával van a probléma, nem jellemző ugyanis túlzott tőkeáttétel, mégis szigorú ellenőrzés alatt tartaná ezeket az eszközöket az elnök. Ha ugyanis a '80-as évek elejéhez hasonló áresés következne be a termőföldpiacon, az komoly gondba sodorhatná a hitelt nyújtó bankokat.

A betétbiztosító elnöke nemrég azt mondta, várhatóan meghaladja idén a bankcsődök száma a tavalyit, vagyis a 140-et, eszközállományukat tekintve összességében azonban kisebb bankok húzzák le rolót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?