2024. július 27. szombat Olga, Liliána

VM: nincs titkos földtörvénytervezet

agrarszektor.hu
Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart, állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Többek között civil kezdeményezésre kerül a törvényjavaslatba a fenntartható földhasználatra való utalás, az ökológiai gazdálkodást folytatók számára az elővásárlási és elő haszonbérleti jogosultság, valamint a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet (zsebszerződést) kötő személyeknek a földszerzésből öt évre történő kizárását biztosító rendelkezés, a tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítésének lehetősége. Éppen ezért félrevezetőek azok a nyilatkozatok, amelyeket a magukat civil szervezetnek nevezők (tisztelet a kivételnek) és a balliberális média közös, összehangolt támadása sugall.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett június 14-ei egyeztetésre a több mint 200 civil szervezet közül csupán mintegy 79-en jöttek el. A tárgyaláson már az első percekben világossá vált, hogy részükről nem a földforgalmi törvény módosítása a cél, hanem a botránykeltés. A Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársát személyében sértegették, többszöri kérésre sem voltak hajlandóak kikapcsolni a kép- és hangrögzítő eszközöket. Abban az esetben, ha a civilek nem ragaszkodnak a beszélgetés felvételéhez, szóbeli tájékoztatást kaptak volna a Minisztérium által javasolt módosításokról, amelyek egy részét a tárca éppen a civilek javaslataiból emelte be a törvénybe.

A zárószavazás előtti módosító javaslat célja, hogy az Országgyűlés által megszavazott módosítások és a törvényjavaslat egyéb rendelkezései között összhang legyen. Továbbá elvégzi a felmerült egyéb technikai, kodifikációs és szövegpontosító jellegű korrekciókat. Az, hogy a balliberális média és a civileknek álcázott tömörülések (tisztelet a kivételnek) ezzel nincsenek tisztában, sokat elárulhat mindenki számára.

A javítások egy része nyelvtani, szövegpontosító jellegű, az eredeti jogalkotói szándék pontosabb megfogalmazását célozzák. Más részük a törvényjavaslaton belül elhelyezkedő egyes rendelkezések egymással való koherenciáját teremtik meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31