Az új földbizottságokban is átveszi a hatalmat az agrárkamara?

agrarszektor.hu
Semmi sem zárja ki, hogy valaki két helyen egyszerre legyen tag.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentős az érdeklődés vidéken a földbizottságok megalakítása iránt, bár az ezzel kapcsolatos rendelet még nem született meg - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Ha a testületek egyes helyeken nem tudnának megalakulni, feladatukat a NAK területi szervezetei vennék át.

A földtörvény szerint a termőföld adásvételét jóváhagyó bizottságok megválasztását a jegyző bonyolítja le, és van, ahol már most követelik a testület megalakítását. A testületek létrehozását a tavaly nyáron elfogadott földforgalmi törvény írja elő, de a részletes szabályozás még nem jelent meg.

Ha a földbizottság nem alakul meg, vagy nem képes ellátni feladatát, akkor a NAK területi szerve veszi át a szerepét - közölte az MTI szerint Győrffy Balázs. A termőföldvásárlást ebben az esetben a NAK megyei elnöksége hagyhatja jóvá, az elnök szerint azonban célszerű lesz a megyei elnökségeknek kikérniük a települési agrárgazdasági bizottságok véleményét. A kamara valószínűleg kötelezővé teszi ezt.

A NAK elnöke megjegyezte: nem zárja ki semmi, hogy a települési agrárgazdasági bizottság tagja egyben a földbizottság tagja is legyen. Kistelepüléseken nem feltétlenül van annyi köztiszteletben álló gazdálkodó, hogy a két bizottságot különböző tagokkal töltsék fel, így sok helyen lesznek átfedések - mondta.

Győrffy Balázs szólt arról is, hogy tavalyi ígéretüknek megfelelően felülvizsgálják a kamarai tagdíj összegét, ezt azonban a 2013-as év zárása után teszik meg. Mint mondta, javasolták, hogy az idei tagdíj megfizetésének határidejét május 15-ig tolják ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03