Lemondtak a kétharmadról! - Ezt csinálhatják az állami földekkel

agrarszektor.hu
Elfogadta a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amely valamennyi állami tulajdonú földet - így a nemzeti parkoknál lévő védett területeket is - a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorol. A javaslatot azután hagyta jóvá az Országgyűlés, hogy a kormány kivette abból a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek miatt a módosító csomag egyszer már megbukott. Két hete - igaz, tévedésnek mondott voksolással - a javaslatot az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is leszavazta, az ellenzék pedig "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyszerű többséggel szavazta meg ma a parlament az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, miután a kormány az elmúlt napokban elhagyta belőle a kétharmados támogatást igénylő passzusokat. Az ügy előzménye, hogy a javaslat - éppen a sarkalatos részek miatt - két hete elbukott az Országgyűlésben, mivel nem kapta meg a szükséges voksokat. Akkor az előterjesztő Fazekas Sándor, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági és Hende Csaba honvédelmi miniszter is a nem gombot nyomta meg, de később mindhárman jelezték, hogy tévedésből szavaztak nemmel.

A javaslatcsomag azért váltott ki politikai vitákat, mert az NFA tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. A kormány szerint szükség van az egységes kezelésre, míg az ellenzék az MTI szerint "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt. Az elképzelések megosztották a kormánypárti képviselőket is, így például Bencsik János (Fidesz) a javaslatra két hete és most is nemmel szavazott.

Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, hogy a változtatásokkal nem szenvednek hátrányt a természetvédelmi szempontok és a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek. Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke pedig azt hangoztatta, hogy a természetvédelmi területek egy részét ma is az NFA kezeli, a másik fele van csak a nemzeti parkoknál. Nem természetvédelmi, hanem pénzügyi vita zajlik - tette hozzá.

A mai határozathozatalkor az ellenzéki pártok újra nemmel szavaztak. Az LMP-s képviselők tiltakozásul a tíz magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?