Lemondtak a kétharmadról! - Ezt csinálhatják az állami földekkel

agrarszektor.hu
Elfogadta a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amely valamennyi állami tulajdonú földet - így a nemzeti parkoknál lévő védett területeket is - a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorol. A javaslatot azután hagyta jóvá az Országgyűlés, hogy a kormány kivette abból a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek miatt a módosító csomag egyszer már megbukott. Két hete - igaz, tévedésnek mondott voksolással - a javaslatot az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is leszavazta, az ellenzék pedig "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Egyszerű többséggel szavazta meg ma a parlament az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, miután a kormány az elmúlt napokban elhagyta belőle a kétharmados támogatást igénylő passzusokat. Az ügy előzménye, hogy a javaslat - éppen a sarkalatos részek miatt - két hete elbukott az Országgyűlésben, mivel nem kapta meg a szükséges voksokat. Akkor az előterjesztő Fazekas Sándor, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági és Hende Csaba honvédelmi miniszter is a nem gombot nyomta meg, de később mindhárman jelezték, hogy tévedésből szavaztak nemmel.

A javaslatcsomag azért váltott ki politikai vitákat, mert az NFA tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. A kormány szerint szükség van az egységes kezelésre, míg az ellenzék az MTI szerint "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt. Az elképzelések megosztották a kormánypárti képviselőket is, így például Bencsik János (Fidesz) a javaslatra két hete és most is nemmel szavazott.

Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, hogy a változtatásokkal nem szenvednek hátrányt a természetvédelmi szempontok és a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek. Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke pedig azt hangoztatta, hogy a természetvédelmi területek egy részét ma is az NFA kezeli, a másik fele van csak a nemzeti parkoknál. Nem természetvédelmi, hanem pénzügyi vita zajlik - tette hozzá.

A mai határozathozatalkor az ellenzéki pártok újra nemmel szavaztak. Az LMP-s képviselők tiltakozásul a tíz magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09