Baj lehet a támogatásokkal - Ezért kell eladni az állami földeket

agrarszektor.hu
Csak a magyar gazdák eredményes gazdálkodása tudja garantálni azt, hogy a magyar termőföld hosszú távon is magyar tulajdonban maradjon - hangoztatta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke. A hazai termelőknek akkor is állniuk kell a versenyt, ha az uniós támogatások később csökkennek vagy esetleg megszűnnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Döntő fontosságú, hogy a magyar gazdák versenyképessége a következő években minél nagyobb mértékben növekedjen, hiszen senki sem tudja azt megmondani, hogy az Európai Unióban 2020 után milyen agrártámogatások lesznek - fogalmazott az MTI szerint Győrffy Balázs. A korszerűbb technológiák alkalmazása, a termésátlagok folyamatos növelése mellett a kis- és közepes méretű családi gazdaságok versenyképességét erősítheti, ha nemcsak bérelt, hanem saját tulajdonú földeken is gazdálkodhatnak. Ehhez "történelmi lehetőséget" kínál az a program, amelynek keretében állami tulajdonban lévő földeket vásárolhatnak meg - utalt az állami földek tervezett értékesítésére az elnök.

Mintegy 380 ezer hektár állami földet értékesítenek, ezek 50 ezer helyrajzi számon szerepelnek a földnyilvántartásban, 40 ezer parcella 10 hektárnál kisebb terület, vagyis a kisebb gazdálkodók számára is elérhető. A termőterületek megvásárlásához olyan banki kölcsönök is rendelkezésre állnak majd, amelyekhez a Nemzeti Földalap (NFA) garanciát nyújt, így azok kamatai alacsonyak lesznek, az alacsony kockázati felár miatt.A földvásárláshoz várhatóan csupán 10-20 százalékos önerővel kell majd, a hitel fedezete pedig elegendő lesz a megvásárolt földterület - tette hozzá.

A vásárlás szabályozott keretek között történik, csak azok a magyar állampolgárok szerezhetnek földtulajdont, akik 20 kilométeres körzetben helyben laknak, a föld megművelésében személyesen részt vesznek, és rendelkeznek legalább alapfokú agrár szakképesítéssel.

A agrárkamara elnöke szerint az elővásárlási jog ugyan megilleti azokat a magán gazdálkodókat, akik legalább három éve művelik az adott területet, de szerinte legfeljebb néhány száz olyan ember van aki 2012 óta rendelkezik állami területre szóló földbérleti szerződéssel.

Nemrég Csányi Sándor bankvezér, legnagyobb hazai agrárbefektető is a támogatások megszűnését jósolta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13