Brüsszel kikényszerítheti, hogy külföldiek is vehessenek magyar földet

agrarszektor.hu
Ránk kényszerítheti Brüsszel, hogy külföldiek is vásárolhassanak magyar termőföldeket - érvelt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami termőföldek mostani eladása mellett. Az első árverések október 15-től indulhatnak meg Győr-Moson-Sopron, Vas, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az állami területek értékesítésével meg lehet védeni a magyar termőföldet a Brüsszelben már szerveződő akciókkal szemben - fogalmazott mai tájékoztatóján Lázár János. Szerinte az állami területeket azért kell most eladni, mert később Brüsszel ránk kényszerítheti, hogy külföldiek is vehessenek magyar termőföldeket. Az Európai Bizottság például támadja, hogy jogi személyek ma ki vannak zárva a földtulajdonszerzésből. A magyar területeket ezért úgy lehet megóvni, ha azokat magyar földművesek szerzik meg.

Lázár János az elmúlt napokban több más magyarázatot is adott a nemzeti földalapkezelő szervezethez (NFA) tartozó egyes földrészletek eladására:

Ezzel magyarázza Lázár János az állami földeladásokat

Lázár az állami agrárvagyonról: a szocialisták és a fideszesek is "szétlopnák"

A miniszter mos pontosította, hogy a kormány összesen 380 ezer hektár NFA-s földet értékesít, mintegy 1,5 millió hektár - zömmel erdő és természetvédelmi terület - pedig állami tulajdonban marad. Azért is adják el a földeket, mert a Fidesz közeli Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a fideszes vezetésű Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezt kérte.

A magyar állam csak jó áron ad el, mivel nem szociálpolitikai intézkedésről vagy kárpótlásról van szó - hangoztatta a miniszter. A helyben kialakult átlagár felett 10-20 százalékkal akarnak értékesíteni, de a vételhez a földvásárlásra jogosult körülbelül 100 ezer földműves maximum 2,5 százalékos MFB-hitelt is igénybe vehet.

A három hektár feletti földrészletek árverései október 15-től indulnak Győr-Moson-Soporn, Vas, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. A licitek részletes szabályozását a kormány egy hét elején megjelent rendeletmódosítással határozta meg.


Így értette Lázár János az állami vagyon "szétlopását"
Az igazságtól függetlenül a közvélekedés az, hogy rossz vége lesz annak, ha az állam mezőgazdasági tevékenységbe kezd - magyarázta elmúlt napokban tett kijelentéseit Lázár János. Mint ismert, a miniszter a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsága előtt az állami mezőgazdasági vállalkozásokra utalva azt mondta: "amikor szocialista kormány van, a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, a fideszes menedzsment lopja szét" a vagyont. Lázár János szerint ez volt a vélemény a korábbi tsz-elnökök, zöldbárók és állami agrárcégek vezetőivel kapcsolatban is. "Földet irodából művelni nem lehet", ezért az állami korábban valamennyi mezőgazdasági vállalatát eladta, és ez az indoka annak is, hogy a kormány most az NFA-s állami területek egy részét értékesíti - tette hozzá Lázár János.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?