Őrület: vagyonokért kelt el egy láda whisky egy árverésen

Őrület: vagyonokért kelt el egy láda whisky egy árverésen

agrarszektor.hu
Rekordáron kelt egy láda skót whisky egy árverésen. A licit nyertese, egy ázsiai gyűjtő, 16 millió fontot fizetett ki 88 palacknyi ritka skót whiskyért, amit még 1975-ben palackoztak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sosem látott összegért kelt el egy láda skót whisky egy privát árverésen. Egy ázsiai gyűjtő ugyanis összesen 16 millió fontot (több mint 7,65 milliárd forintot) fizetett ki a 88 palacknyi, rendkívül ritkának mondható italért - írta meg a Világgazdaság a Financial Times értesülései alapján. Az ital különlegességét az adja, hogy 1975-ben palackozták a skót Islay szigetén, a több mint kétszáz éves Ardbeg szeszfőző üzemben.

Külön érdekesség, hogy az eredetileg palackonként 36 ezer fontra (mintegy 17,2 milliárd forintra) taksált whiskyt nem kapja meg egyszerre a vevő. A szeszfőzde ugyanis a következő öt év során, egyenként fogják leszállítani a licitnyertesnek a palackokat.

A kérdéses szeszesital egyébként még a szakértők szerint is rendkívüli, maga az ardbegi szeszfőző mester is azt mondta, hogy mindössze kétszer vagy háromszor kóstolt hasonlót egész karrierje során. A whisky, különösen a skót változat egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ilyen, és ehhez hasonló aukciókon. A világ számos országában rengeteg vagyonos gyűjtő akad, akik hajlandóak dollármilliókat is fizetni egy-egy különleges ízért, vagy ritkaságért.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03