Őrület: vagyonokért kelt el egy láda whisky egy árverésen

agrarszektor.hu
Rekordáron kelt egy láda skót whisky egy árverésen. A licit nyertese, egy ázsiai gyűjtő, 16 millió fontot fizetett ki 88 palacknyi ritka skót whiskyért, amit még 1975-ben palackoztak.

Sosem látott összegért kelt el egy láda skót whisky egy privát árverésen. Egy ázsiai gyűjtő ugyanis összesen 16 millió fontot (több mint 7,65 milliárd forintot) fizetett ki a 88 palacknyi, rendkívül ritkának mondható italért - írta meg a Világgazdaság a Financial Times értesülései alapján. Az ital különlegességét az adja, hogy 1975-ben palackozták a skót Islay szigetén, a több mint kétszáz éves Ardbeg szeszfőző üzemben.

Külön érdekesség, hogy az eredetileg palackonként 36 ezer fontra (mintegy 17,2 milliárd forintra) taksált whiskyt nem kapja meg egyszerre a vevő. A szeszfőzde ugyanis a következő öt év során, egyenként fogják leszállítani a licitnyertesnek a palackokat.

A kérdéses szeszesital egyébként még a szakértők szerint is rendkívüli, maga az ardbegi szeszfőző mester is azt mondta, hogy mindössze kétszer vagy háromszor kóstolt hasonlót egész karrierje során. A whisky, különösen a skót változat egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ilyen, és ehhez hasonló aukciókon. A világ számos országában rengeteg vagyonos gyűjtő akad, akik hajlandóak dollármilliókat is fizetni egy-egy különleges ízért, vagy ritkaságért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?