Teljesen átírja a pálinka piacát a 2021-es év: mutatjuk, hol, mennyibe kerül a főzés

agrarszektor.hu
Az otthon főzőknek már nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a előírt mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is. A HelloVidék felmérte a hazai pálinkahelyzetet.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Január 1-jétől adómentessé vált a pálinkafőzés mindazok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos párlatot állítanak elő akár házi, akár bérfőzdei körülmények között. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az otthon főzőknek ezentúl nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a jogszabályban rögzített mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is, mert míg tavaly 1800 forint körüli összeget kellett fizetni egy liter 50 fokos párlatért, mostanra ez átlag 1100 forintra esett. A teljes mennyiséget kihasználó pálinkafőzés éves szinten így 60200 forinttal kerül majd kevesebbe, írta meg a HelloVidék a Boon.hu értesülései alapján.

A magánszemélyek viszont továbbra sem értékesíthetik az így előállított párlatot. Nyilasi Béla, a Mámor Pálinkaház főzőmestere elmondta, hogy az adómentesség bevezetése vélhetően tovább fogja növeli a pálinkafőzési kedvet, hiszen az elmúlt években az adójegyváltási kötelezettség ellenére is nőtt a nyilvántartásba vett házifőző-készülékek száma, ami 2020 tavaszán meghaladta a 26 ezret. A házi lepárlás azonban nem igazán jelent konkurenciát a bérfőzdéknek. A szakember hozzátette, hogy folyamatosan érkeznek hozzájuk a megrendelők, jelenleg az időben cefrézett almát, a kései körtét, a birset és ezek vegyes változatát főzik.

A főzőmester úgy tapasztalja, miután januártól nagyjából ezer forintba kerül literenként a bérfőzött pálinka, most sok otthon kísérletező tér vissza az ellenőrzött körülmények között készülő minőséghez. Nyilasi Béla ismertette, hogy a főzdében tavaly egy liter 50 fokos pálinka előállítási ára 1885 forint volt, januártól ez már csak 1150 forintba kerül. Az utóbbi időben azonban a 48 fokost részesítik előnyben, ami literenként 1108 forint. A lényeg nem az alig 50 forintos árkülönbség, hanem az, hogy a párlatnak ennél a szeszfoknál még megvan a házipálinka-ereje, viszont sokkal illatosabb, élvezetesebb, közölte a főzőmester.

Otthoni körülmények között 350-450 forintba kerülhet egy liter pálinka előállítása. A szakember szerint kérdéses azonban, hogy miként tudnak megfelelni az 100-200 ezer forintos, otthoni felhasználásra vásárolt szerkezetek az egészségügyi előírásoknak. Nyilasi Béla szerint a gyümölcsből készült párlat elkerülhetetlenül tartalmaz metanolt, aminek határértékét a hazai szabályozás szerint hektoliterenként 1000-1350 gramm között kell tartani, mert efölött egészségkárosító hatása van. A főzőmester hozzátette, hogy a komoly berendezéseket használó főzdék ezt tudják teljesíteni.

A 2021-es év újrarajzolja a pálinka piacát. Különösen azok a kereskedelmi főzdék vannak most veszélyben, amik elveszítették a turizmushoz és a vendéglátáshoz kötött megrendelői körüket, mondta Takács László, a Quintessence pálinkaverseny igazgatója. Ezek a főzdék a pálinka mellett most más típusú alkoholok felé is nyitni kényszerültek, így termékfejlesztésként felkerült például a rum és a whisky is a palettájukra. A szakember szerint elgondolkodtató tendencia, hogy ma 40-féle gint állítanak elő Magyarországon, de bízik abban, hogy ez az új trend nem megy a pálinka rovására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09