Aggasztó hírek érkeztek a magyar pálinkáról: ezt jó, ha mindenki tudja

Aggasztó hírek érkeztek a magyar pálinkáról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Nincsenek könnyű helyzetben idén a pálinkafőzdék: míg tavaly a szárazság, ez évben a csapadék okozhat gondokat. A szakemberek szerint az idei gyümölcstermés - az egy alma kivételével - eddig nem ad okot az optimizmusra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Gyenge szezonra számítanak a miskolci pálinkafőzdék idén. Míg tavaly a szárazság, most a sok eső okoz problémát a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöknél - írta meg a Boon.hu. Szász István, a Komlóstetői Pálinkafőzde tulajdonosa elmondta, a baracktermés valóban gyatra volt, szinte alig volt „szednivaló” a környéken, a körtére és az almára viszont kevesebb panasz volt.

A meggyről és a cseresznyéről is azt tudom mondani, hogy kevesebb, mint tavaly. 2022-ben nagy szárazság volt, idén pedig a sok csapadék miatt lefagyott a virág. Az extrém időjárás okoz gondot. A szilváról még nem tudok nyilatkozni, az később lesz aktuális

- mondta Szász István. 

Fel kell készülni rá, hogy kevesebb lesz a gyümölcs idén

A szakemberek szerint az idei évben egy közepes szilvatermés várható Magyarországon. Amint arról Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak is beszámolt, a magyar termelők egy normális évjáratban 60 ezer tonna körüli szilvatermést takarítanak be, de volt már olyan év is (2014 és 2018), amikor az össztermés közelített a 80 ezer tonnához, de a legrosszabb évjáratban (2020) alig érte el a 25 ezer tonnát. Mint mondta, ebben az évben két részre szakad az ország szilvatermés szempontjából:

a termőterület szűk felét adó észak-keleti országrészen fajtától függően közepes vagy jó termést tapasztalunk, míg a termőterület bő felét adó Bács-Kiskun és Pest vármegyékben és Dunántúlon általában gyenge, helyenként közepes a szilvatermés.

Apáti Ferenc szerint ez a kettősség vélhetően annak a következménye, hogy az ország középső és nyugati részén egy-másfél héttel korábban kezdődött a virágzás, és ez az évek többségében így szokott lenni, ezért az április fagyok érzékenyebben érintették az itteni szilvaültetvényeket, nagyobb mértékű fagykárokat okozva, vagy rosszabb terméskötődést eredményezve. Fentiek alapján egy közepes szilvatermésre lehet számítani: vélhetően nem fogja elérni vagy megközelíteni a normál évjáratok 60 ezer tonnás termését, de azért jócskán a rossz évjáratok 25 ezer tonnás termése fölött lesz - tette hozzá a FruitVeB elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kevesebb a gyümölcs, arra tudok tippelni, hogy idén eső alatt-után szedték, ez lehet az oka. Alacsonyabb a szárazanyag-tartalmuk. A barack kevés volt, a meggy több, de a tavalyihoz képest nem hozzák a klasszikus aromavilágot sem. A régi fajtákból jobb a termés, az újakból kevésbé. Persze az időjárás nagyban befolyásolja, egyszer ilyen, máskor olyan, nehéz kiszámítani

- mondta Katona Zoltán főzőmester is. 

Magyarországon egyébként a klasszikus pálinkaízek két meghatározó gyümölcse a barack és a szilva, de mellettük elterjedt a meggy, alma, körte is. Ezek a legelterjedtebb gyümölcsök, de szép számmal vannak a piacon a szőlőből és törkölyből készült pálinkák is, illetve feljövőben van még a birs és a cseresznye is, amint arról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?