Váratlan hírek érkeztek a lengyel almáról: valami nagyon beindult az országban

agrarszektor.hu
Közepes érdeklődés mellett harmadik hete folyik Lengyelországban az almakivonási program. A feldolgozóüzemek túlnyomó többsége teljes kapacitáson dolgozik, a feldolgozott mennyiségeket pedig le kell jelenteniük az állami szervezetnél (ARMA).

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Jótékony hatással volt a túlkínálatra a belorusz importtilalom feloldása és az egyiptomi export helyreállása is, ezért az utóbbi két hétben az árak jelentős növekedésnek indultak. Jelenleg 0,6-0,65 PLN/kg (50-55 Ft/kg) áron veszik az alapanyagot a feldolgozók, ehhez jön még hozzá a 0,3 PLN/kg (25 Ft/kg) állami támogatás. A feldolgozóktól származó információk szerint a termelők a legszebb, legjobb minőségű almáikat továbbra is visszatartják, mivel bíznak abban, hogy a piaci árak tovább emelkednek, emiatt a feldolgozókra nem nehezedik túlzott nyomás, és kapacitásaik elegendőek a programban beérkező gyümölcs feldolgozásához. Főleg Szampion és Gloster érkezik az üzemekbe, Idared csak nagyon kis mennyiségben - írja a FruitVeb. Az utóbbi két-három hétben a piaci ár 1,2-1,3 PLN/kg-ra (100-107 Ft/kg) nőtt, ami jóval vonzóbb, mint a kivonásra szánt almáért kapott 0,9 PLN/kg (75 Ft/kg), ezért a legjobb minőségű gyümölcsöt a piacokon értékesítik. Továbbra is nagy kérdés, hogy pontosan mennyi alma lehet még a lengyel hűtőtárolókban. A termelők többsége szerint már kevesebb, mint tavaly ilyenkor, ám ezt a piaci árak még nem tükrözik egyértelműen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?