Leáldozott a magyar almának? Özönlik a lengyel áru az országba

Leáldozott a magyar almának? Özönlik a lengyel áru az országba

agrarszektor.hu
Lengyelországból érkezik az alma a magyar feldolgozókba, az ottani piacon kialakult túlkínálat miatt ugyanis megéri hazánkba szállítani az alapanyagot. A magyar termelőknek azonban szembe kellett nézniük azzal, hogy a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban idén rekord közeli, 4,2 millió tonnás almatermést várnak, így óriási a kínálat, Magyarországon pedig idén foghíjasan áll rendelkezésre ipari alapanyag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az utóbbi pár hétben lengyelországi vállalkozók megkezdték az ipari alma exportját Magyarország felé, mivel információik szerint leszállítva akár 0,70-0,72 zloty/kg (60-62 Ft/kg) árat is kapnak a lengyel alapanyagért. Természetesen a szállítási költség magas, de a közvetítők szerint a helyzet jó. A lengyel termelők szempontjából érdekesebb hír viszont, hogy Magyarországon a lengyel almát ugyanazok a nemzetközi cégek vásárolják, amelyek ma Lengyelországban kb. 0,40 PLN/kg (34 Ft/kg) árat (vagy marginálisan többet) fizetnek ugyanezért a nyersanyagért. A Lengyelországban kialakult túlkínálati helyzetre tekintettel ez kedvező hír a lengyel termelők számára: minél több nyersanyag hagyja el az országot és kerül külföldre, annál jobb, sőt, a kellően gyors export közvetve az étkezési alma piacán is javíthatja a helyzetet.

A magyar gyümölcstermesztők jelenleg 40 Ft/kg körüli árat kapnak az ipari almáért. A magyarországi nyersanyaghiány oka a súlyos aszály, amellyel a termelőknek ebben a szezonban szembe kellett nézniük: a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. A lengyel ipari almának évek óta hagyományosan Németország volt az alapanyag-export legnagyobb piaca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13