Leáldozott a magyar almának? Özönlik a lengyel áru az országba

agrarszektor.hu
Lengyelországból érkezik az alma a magyar feldolgozókba, az ottani piacon kialakult túlkínálat miatt ugyanis megéri hazánkba szállítani az alapanyagot. A magyar termelőknek azonban szembe kellett nézniük azzal, hogy a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. 

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Lengyelországban idén rekord közeli, 4,2 millió tonnás almatermést várnak, így óriási a kínálat, Magyarországon pedig idén foghíjasan áll rendelkezésre ipari alapanyag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az utóbbi pár hétben lengyelországi vállalkozók megkezdték az ipari alma exportját Magyarország felé, mivel információik szerint leszállítva akár 0,70-0,72 zloty/kg (60-62 Ft/kg) árat is kapnak a lengyel alapanyagért. Természetesen a szállítási költség magas, de a közvetítők szerint a helyzet jó. A lengyel termelők szempontjából érdekesebb hír viszont, hogy Magyarországon a lengyel almát ugyanazok a nemzetközi cégek vásárolják, amelyek ma Lengyelországban kb. 0,40 PLN/kg (34 Ft/kg) árat (vagy marginálisan többet) fizetnek ugyanezért a nyersanyagért. A Lengyelországban kialakult túlkínálati helyzetre tekintettel ez kedvező hír a lengyel termelők számára: minél több nyersanyag hagyja el az országot és kerül külföldre, annál jobb, sőt, a kellően gyors export közvetve az étkezési alma piacán is javíthatja a helyzetet.

A magyar gyümölcstermesztők jelenleg 40 Ft/kg körüli árat kapnak az ipari almáért. A magyarországi nyersanyaghiány oka a súlyos aszály, amellyel a termelőknek ebben a szezonban szembe kellett nézniük: a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. A lengyel ipari almának évek óta hagyományosan Németország volt az alapanyag-export legnagyobb piaca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?