Leáldozott a magyar almának? Özönlik a lengyel áru az országba

Leáldozott a magyar almának? Özönlik a lengyel áru az országba

agrarszektor.hu
Lengyelországból érkezik az alma a magyar feldolgozókba, az ottani piacon kialakult túlkínálat miatt ugyanis megéri hazánkba szállítani az alapanyagot. A magyar termelőknek azonban szembe kellett nézniük azzal, hogy a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. 

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Lengyelországban idén rekord közeli, 4,2 millió tonnás almatermést várnak, így óriási a kínálat, Magyarországon pedig idén foghíjasan áll rendelkezésre ipari alapanyag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az utóbbi pár hétben lengyelországi vállalkozók megkezdték az ipari alma exportját Magyarország felé, mivel információik szerint leszállítva akár 0,70-0,72 zloty/kg (60-62 Ft/kg) árat is kapnak a lengyel alapanyagért. Természetesen a szállítási költség magas, de a közvetítők szerint a helyzet jó. A lengyel termelők szempontjából érdekesebb hír viszont, hogy Magyarországon a lengyel almát ugyanazok a nemzetközi cégek vásárolják, amelyek ma Lengyelországban kb. 0,40 PLN/kg (34 Ft/kg) árat (vagy marginálisan többet) fizetnek ugyanezért a nyersanyagért. A Lengyelországban kialakult túlkínálati helyzetre tekintettel ez kedvező hír a lengyel termelők számára: minél több nyersanyag hagyja el az országot és kerül külföldre, annál jobb, sőt, a kellően gyors export közvetve az étkezési alma piacán is javíthatja a helyzetet.

A magyar gyümölcstermesztők jelenleg 40 Ft/kg körüli árat kapnak az ipari almáért. A magyarországi nyersanyaghiány oka a súlyos aszály, amellyel a termelőknek ebben a szezonban szembe kellett nézniük: a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. A lengyel ipari almának évek óta hagyományosan Németország volt az alapanyag-export legnagyobb piaca.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?