Rengeteg magyar főz otthon pálinkát: nem is tudják, de így bírság járhat érte

Rengeteg magyar főz otthon pálinkát: nem is tudják, de így bírság járhat érte

agrarszektor.hu
Egy rendelet tette hivatalossá a 18 év felettiek számára az otthoni pálinkafőzést, saját gyümölcsök felhasználásával, maximum 86 liter/év mennyiségig, maximum 100 literes lepárló berendezés használatával, ami háztartásonként értendő. Az pedig elmondható, hogy szerencsések vagyunk, hiszen egy olyan korszakban élünk, amikor a pálinka a reneszánszát éli, folyamatosan fejlődik, tisztul.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagy Attila, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnöke a HelloVidéknek elmondta, hogy szeptember 27-én volt a 13. évfordulója a szabad pálinkafőzésnek, ugyanis 2010-ben ezen a napon jelent meg az említett 2008. évi LXXIII. törvény (Pálinka törvény) módosítása. Mint meséli, pár évig teljes mértékben adó-és bejelentésmentes volt ez a jövedéki termék előállítás, majd Uniós nyomásra éves átalányt vezettek be. Valamiért ez sem volt elfogadható, ekkor 700 forint/liter önbevallás alapján kellett fizetnünk. Hozzáteszi, a gyakorlatban ez a szerény szabályozás sem hozott kiugró eredményeket, ezért már három éve Párlatadó-jegyet, illetve Párlat előállítási bejelentést kell tenni a magánfőzőknek a tevékenység megkezdése előtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg ennek adótartalma nulla forint, az előállítható mennyiség mértéke nem változott. A lepárló berendezés önkormányzati bejelentésén, és ezen engedély (J49 nyomtatvány) megkérésén kívül nincs más feladat és teher a magánfőzők részére. Azért az leszögezhető, hogy nem volt egyszerű ezt a sok változást lekövetni, betartani, és betartatni. Korábbi statisztikák szerint az országban 30 ezer körül van a regisztrált, lepárló készülékkel rendelkező magánfőzők száma. A bejelentett 'házipálinkák', tehát a magánfőzött párlatok mennyiségéről nincs pontos adat, a kérelmek száma sajnos nem tükrözi a valóságot. Egyesületünk minden megjelenésével próbál ezen a helyzeten javítani, például az általunk szervezett és bonyolított pálinka mustrákon és versenyeken, csak igazolt eredetű tételekkel lehet nevezni. Az otthon elkészített pálinkák is csak gyümölcsből, vagy szőlőtörkölyből készülhetnek, a jegyzők, illetve bizonyos esetekben a NAV munkatársai ezt is ellenőrizhetik, az előállított mennyiségek, illetve a tiltott értékesítéseken kívül. Az ágazat ezen szektorában meg kell különböztetni a 'zugfőzdéktől', a nagy mennyiségben előállító, és zárjegy nélkül értékesítő 'zugárusoktól' a szabályokat tisztelettel betartó magánfőzőket. Ennek tükrében az itt megállapított szabályszegések száma, és bírságok kiszabása elenyésző volt az elmúlt években

- magyarázza az elnök, majd hozzáteszi, kereskedelmi forgalomba is kerülhet a magánfőzött párlat, a következő esetben: a párlatot ellenőrzött körülmények között bérfőzdében kell előállítani, illetve a teljes adótételt meg kell fizetni. Ezt követően jövedéki engedéllyel rendelkező helyen palackozni, és párlat-zárjeggyel ellátva, egész üveggel, az előállítás helyétől max 40 kilométeres körzetben, piacokon lehet árusítani. Az árkalkulációba be kell tervezni a palackozás, egyéb költségek, és természetesen a zárjegyek árát is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember kiemelte, hogy összességében elmondható, hogy szerencsések vagyunk, hiszen egy olyan korszakban élünk, amikor a pálinka a reneszánszát éli, folyamatosan fejlődik, tisztul. Jelenleg ugyan nem piacvezető hazánkban az első számú Hungarikum, a tömény alkoholos termékek vásárlási listája alapján, de látszik, hogy aki valóban a gyümölcs lelkét keresi, kóstolgatja, a poharában megtalálja.

Hány készülék lapul a magyar pincékben, kamrákban?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 2022-ben új bejelentésként 981 darab desztillálóberendezést jelentettek be. 2023. január 1. és augusztus 31. között ez az érték 417 darab volt.

Hány párlat adójegyet váltottak ki az otthon főzők?

A szakértők szerint 2022. január 1. és december 31. között összesen 3817 darab nyomtatványt nyújtottak be. A hivatal 2022-ben 199 079 liter magánfőzött párlat előállításáról adott ki származási igazolást a származási igazolás kiadásának dátuma szerint. 2023. január 1. és augusztus 31. között pedig összesen 2065 darab nyomtatványt nyújtottak be. Ez időszakban 127 058 liter magánfőzött párlat előállításáról adott ki származási igazolást a származási igazolás kiadásának dátuma szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csúnya bírság járhat, ha erre nem figyelünk

Ha valaki pálinkafőzésre adja a fejét, sok dolgot szem előtt kell tartani, többek között a desztillálóberendezés bejelentését, nyilvántartásba vételét. Ha magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés kerül a tulajdonunkba, vagy ha a korábban bejelentett adatokban változás történt, azt 15 napon belül kötelesek vagyunk bejelenteni a lakóhelyünk szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A bejelentésnek tartalmaznia kell:

  • a nevet, lakcímet, adóazonosító jelet,
  • a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját,
  • a desztillálóberendezés űrtartalmát,
  • a desztillálóberendezés tárolásának, használatának helyét (ha az eltér a lakcímétől).

A desztillálóberendezés birtoklásához jövedéki típusú engedélyre nincs szüksége, azonban kötelesek vagyunk megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot. 

Azt a természetes személyt, aki

  • a magánfőzésre vonatkozó szabályoknak megfelelve, de a desztillálóberendezést vagy a párlat előállítását be nem jelentve végez párlat előállítást, illetve
  • a desztillálóberendezés bejelentésekor valótlan adatokat adott meg,
  • az önkormányzati adóhatóság felszólítja, hogy kötelezettségének 15 napon belül tegyen eleget. Ha az érintett e kötelezettségének a megadott határidőig nem tesz eleget, úgy Őt, az önkormányzati adóhatóság 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújtja.

Magánfőzőként egyébként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő, amely után jövedéki adót nem kell fizetni. A magánfőzött párlatot - a magánfőzőn kívül - kizárólag a családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják el, illetve csak adóraktárnak értékesítheti. Tárgyévben és háztartásonként vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet párlatot előállíttatni vagy előállítani. Ha egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes adómértékű mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzött mennyiségek egybeszámítandóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?