Ez most a világ legdrágább whiskyje: ki nem találnád, mennyibe kerül

Ez most a világ legdrágább whiskyje: ki nem találnád, mennyibe kerül

MTI
A világ legdrágább whiskyje kelt el Londonban: több kétmillió fontot adtak érte egy árverésen, jóval többet, mint amennyit a Sotheby's árverési ház remélt érte, és mint amennyiért a korábbi rekorder 2019-ben gazdára talált.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2,187 millió fontért (943 millió forint) eladott 7,5 deciliteres, 1926-os évjáratú Macallan új rekordot jelent a bor-, illetve szeszesitalpalackok árverésen történő értékesítésében. Az 1926-ban lepárolt és tölgyfahordóban érlelt skót whiskyt hatvan év után palackozták, erről tanúskodik a sötét árnyalata. Ez a Macallan legrégebbi évjárata. A szombaton kalapács alá került palack valószínűleg az utolsó volt abból a 12 darabos sorozatból, amelynek a címkéjét 1993-ban Valerio Adami olasz festő rajzolta. A tizenkét palack egyike egy japán földrengés során semmisült meg.

A Sotheby's előzetesen 750 ezer-1,2 millió fontra becsülte az üveg értéket, amelynek a dugóját és a fémkupakját idén cserélte ki a skót cég. A 42,8 fokos whisky a Macallan 263. számú hordójából származik, amelyből negyven üveget töltöttek meg az 1986-os palackozáskor. Ezekből 12 viselte az Adami-címkét, további 14 palack Fine and Rare elnevezéssel került forgalomba. Az egyik 7,5 deciliteres F&R palackot 1,5 millió fontért árverezték el 2019-ben, mostanáig ez jelentette a rekordot.

Jonny Foyle, a Sotheby's whiskyszakértője, aki "egy egész kicsi cseppet" megkóstolhatott a "hitetetlen" whiskyből, elmondta, hogy "nagyon gazdag", "sok szárítottgyümölcs-, fűszer- és faízt lehet érezni benne". Szombaton egy millilitert kivettek az üvegből, hogy elvégezzék a teszteket, és összehasonlítsák egy másik, 1926-os évjáratú palackkal. A minta a jövőbeli összehasonlításokhoz is alapul szolgál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?