Aszályhelyzetet hirdettek ki Magyarországon: így igényelhetnek kártérítést a gazdák

agrarszektor.hu
Megjelent az agrárminiszter agrárkár-enyhítési rendszer keretében alkalmazandó aszályközleménye. A közlemény az ország azon térségeit jelöli meg, ahol a meteorológiai adatok alapján a vegetációs időszakban elszenvedett csapadékhiány és magas hőmérséklet mezőgazdasági kárt okozhatott. Adott kárenyhítési évben - egyéb támogatási feltétel fennállása esetén - ugyanis csak abban az esetben és azon területekre fizethető aszálykárok után kárenyhítő juttatás, ha adott területtel kapcsolatban az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A most megjelent közlemény értelmében Magyarországon a 2019. kárenyhítési év során az ország egész területén aszályhelyzet volt, így - ha igazolt aszálykáruk van és egyéb támogatási feltétel is fennáll, akkor - az érintett termelők az ország teljes területén részesülhetnek kárenyhítő juttatásban. A miniszter aszályközleménye a Földművelésügyi Értesítő LXIX. évfolyamának 2019. október 25-i 7. számában érhető el.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Az aszályközlemény önmagában még nem jogosítja fel a károsult termelőt a kárenyhítő juttatás igénybevételére. A kompenzációra való jogosultság további feltételei, hogy a termelő:

  • az aszálykárt határidőben (a károsodás észlelését követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 30-ig) bejelentette, amelyet az agrárkár-megállapító szerv le is igazolt,
  • a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizette,
  • a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig a Magyar Államkincstár elektronikus felületén benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik meg), és
  • az aszálykárral érintett növénykultúrájában 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést (terméskiesést) és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést (termelésiérték-kiesést) szenvedett el.

A kárenyhítő juttatás összege a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet. Azok, akik az egységes kérelembeli releváns, teljes üzemi szintűreferenciahozam-értéknek legalább a felére nem kötöttek az adott növénykultúrára jellemző kár ellen biztosítást, az elszenvedett károk alapján számított kárenyhítő juttatásnak csak az 50%-ára lesznek jogosultak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?