Itt a figyelmezetés: sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el október végéig

Itt a figyelmezetés: sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el október végéig

agrarszektor.hu
Néhány hetük maradt a gazdáknak arra, hogy bejelentsék az időjárási szélsőségek miatt keletkezett károkat a Magyar Államkincstárnak. Az államkincstárhoz eddig több, mint 51 ezer kérelem érkezett. Az igényelt kárenyhítés összegét novemberben összesítik majd, az idei rendkívüli aszály miatt azonban szinte biztosra vehető, hogy a korábbiaknál jóval magasabb lesz a megítélt juttatás összege.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fontos határidő közeleg a gazdálkodók életében, az időjárási szélsőségek miatt nehéz helyzetbe került termelők ugyanis október végéig jelenthetik be kárigényüket a Magyar Államkincstárnak - írta meg a Magyar Nemzet. A portál az Agrárminisztériumtól megtudta, hogy október 10-ig összesen 51 543 bejelentés érkezett a kincstár elektronikus kárbejelentő felületére.

A kárenyhítési alap működési alapelve, hogy minden egyes forint termelői befizetéshez ugyanakkora mértékű költségvetési kiegészítés kapcsolódik. Az idei kárenyhítési év összes kárigényét a gazdálkodási év lezárulta után, azaz a november 1-30. között beadott gazdálkodói igények alapján lehet összesíteni. Ezt követően lehet majd döntést hozni arról, hogy a termelői befizetésekből és a kapcsolódó állami hozzájárulásból összeálló alaphoz szükséges-e és ha igen, mekkora költségvetési kiegészítés a jogos kárigények kielégítésére. A ténylegesen rendelkezésre álló keretet ez a döntés fogja meghatározni - ismertette az eljárást az agrártárca.

2022-ben minden kétséget kizáróan az aszály okozta a legnagyobb kiesést a mezőgazdaságban. A rendkívüli szárazság nemcsak Magyarországot viselte meg, de egész Európában óriási károkat okozott. Szeptember elejéig 1,350 millió hektárra jelentettek aszálykárt a termelők, amely a 2017-2021 közötti évek hasonló időszakáig bejelentett terület közel nyolcszorosa. Hogy pontosan mekkora összegre lesz szükség az idén az időjárási viszontagságok okozta károk kompenzálására, egyelőre nem tudni. Nagy István, agrárminiszter korábban arról beszélt, hogy a rendkívüli aszály miatt arra számít, hogy a gazdálkodói károk mértéke meg fogja haladni az alap 12,5 milliárd forintos keretét. Ha ez valóban így lesz, november végén, amikor összesítik a kárigényeket, az Agrárminisztérium javaslatot fog tenni az alap forrásainak kiegészítésére.

A szaktárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a termelők a másodvetésű kultúrák esetében is éljenek a kárbejelentéssel. Erre az esetre azonban speciális szabályok vonatkoznak: a hatályos szabályok szerint a kárbejelentésben az újravetés, újratelepítés vagy másodvetés esetén a kárbejelentésben meg kell jelölni az újravetett, újratelepített vagy másodvetett növénykultúrát. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben újravetett növénykultúrához tartozó adatokat elkülönítetten kell szerepeltetni, azzal, hogy a másodvetett növénykultúra területe nem haladhatja meg a korábban mezőgazdasági káreseménnyel érintett növénykultúránál feltüntetett termőföldterület nagyságot - közölte az Agrárminisztérium.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43