Százezres bírságot is kaphat, aki megfeledkezik erről a határidőről

Százezres bírságot is kaphat, aki megfeledkezik erről a határidőről

agrarszektor.hu
A 2020-as naptári évre vonatkozóan 2021. január 1-től már teljesíthető a nitrát-adatszolgáltatás 2021. március 31-ig.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatóknak, valamint az ország egész területén - a területi érzékenységtől függetlenül - minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben tart állatot (lásd lentebb), az aktuális naptári évre vonatkozóan (január 1. - december 31.) adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a gazdálkodási naplóban, vagy annak adattartalmával megegyező egyéb nyilvántartásban. A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2020-as naptári évre vonatkozóan adatot szolgáltatni a fenti tevékenységet végzőknek 2021. január 1. és 2021. március 31. között, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton lehet teljesíteni. A nyomtatvány ezen a linken érhető el. Az adatszolgáltatás minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek, azaz a "0" adatszolgáltatás is szükséges. Fontos, hogy műtrágyázás esetén adott területre vonatkozóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan, a növény igényének és a talaj ellátottságának megfelelően meghatározott hatóanyagok juttathatók ki az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Csak szervestrágya használata esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben ügyelni kell arra, hogy a szervestrágyával, szervesanyaggal kijuttatott összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Ebben iránymutatást ad a rendelet melléklete, valamint talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély, vagy a végzés tartalmazza.)

Az adatlap benyújtásához szükséges az ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási száma, adóazonosító jele, vagy adószáma, KSH azonosítója, és amennyiben releváns, azaz állattartó teleppel rendelkezik a gazdálkodó úgy a KÜJ (környezetvédelmi ügyfél jel) és a KTJ (környezetvédelmi területi jel) azonosítók. Amennyiben az ügyfél átad vagy átvesz szervestrágyát, úgy tudni kell az átadó vagy átvevő ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási számát is.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát-adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függően 10 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedhet. Egy adott terület nitrátérzékenységéről a 2020. évi egységes kérelemből vagy ezen az oldalon a terület blokkjának tulajdonságai alapján lehet tájékozódni.

Magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám: a vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja. Az 50/2008. FVM rendelet szerint:

Kérődzők, lófélék esetében

  • Két évnél idősebb bika, tehén és más szarvasmarhafélék, hat hónapnál idősebb lófélék 1,0 ÁE
  • Szarvasmarhafélék hat hónapos kortól két éves korig 0,6 ÁE
  • Hat hónapnál fiatalabb szarvasmarhafélék 0,4 ÁE
  • Szamár, öszvér 0,6 ÁE
  • Juh 0,15 ÁE
  • Kecske 0,15 ÁE

Sertésfélék

  • Tenyészkoca >50 kg 0,5 ÁE
  • Egyéb sertés 0,3 ÁE

Baromfifélék

  • Tojótyúk 0,014 ÁE
  • Egyéb baromfi 0,03 ÁE
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55