Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie március 31-ig

Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie március 31-ig

agrarszektor.hu
Már kevesebb mint két hete van a magyar gazdáknak arra, hogy eleget tegyenek a nitrát adatszolgáltatásnak. Mint ismeretes, ez azok számára kötelező, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak, illetve a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben tartott állatot az előző naptári évre vonatkozóan. Az adatszolgáltatás teljesítésére csak elektronikus úton van lehetőség, a Nébih honlapján. További változás, hogy az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást szükséges rögzíteni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben - vegyes állattartás esetén összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan - tart állatot az előző naptári évre vonatkozóan (január 1-jétől december 31-ig) adatszolgáltatást kell tennie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. Erre az eGN-ben 2024. január 1-je és 2024. március 31-e között van módja - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető. Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Természetesen azon gazdálkodók, akik egyéb támogatásuk kapcsán az alább elérhető útmutatóban szereplő adataikat már benyújtották az eGN-be, úgy számukra a Nitrát adatszolgáltatás már teljesítettnek tekintendő.

Fontos továbbá, hogy műtrágyázás 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.) A kitöltési útmutató az alábbi linken érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?