Döntött a kormány: vissza kell fizetnie a településeknek az idei földadót

Döntött a kormány: vissza kell fizetnie a településeknek az idei földadót

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben pénteken a Kormány 308/2023. (VII. 14.) Korm. rendelete a 2023. évi települési földadó visszatérítéséről. Ez alapján, az a települési önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az adóalany számára 2023. október 1-jéig visszatéríteni.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A pénteken megjelent Magyar Közlöny 105. számában jelent meg a kormányrendelet a 2023. évi települési földadó visszatérítéséről. A rendeletben többek között az is olvasható, hogy a termőföldre kivetett települési adó 2023. adóévre jutó, meg nem fizetett összegét az adóalany nem köteles megfizetni, azt az önkormányzati adóhatóság nem szedheti be. A parlament július 4-én már elfogadta a helyi adókról szóló törvény módosítását, mely alapján a jövőben nem vethetnek ki ilyen adót az önkormányzatok a termőföldekre. Ezt kiegészítve döntött a kormány az idei évre járó adó visszafizetéséről, illetve elengedéséről.

A termőföld adóztatása hónapok óta téma volt a Kormányinfókon, mivel egyes önkormányzatok döntöttek ilyen helyi terhek kivetéséről. Erre volt válasz a törvénymódosítás és a most megjelent rendelet.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?