Döntött a kormány: vissza kell fizetnie a településeknek az idei földadót

Döntött a kormány: vissza kell fizetnie a településeknek az idei földadót

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben pénteken a Kormány 308/2023. (VII. 14.) Korm. rendelete a 2023. évi települési földadó visszatérítéséről. Ez alapján, az a települési önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az adóalany számára 2023. október 1-jéig visszatéríteni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A pénteken megjelent Magyar Közlöny 105. számában jelent meg a kormányrendelet a 2023. évi települési földadó visszatérítéséről. A rendeletben többek között az is olvasható, hogy a termőföldre kivetett települési adó 2023. adóévre jutó, meg nem fizetett összegét az adóalany nem köteles megfizetni, azt az önkormányzati adóhatóság nem szedheti be. A parlament július 4-én már elfogadta a helyi adókról szóló törvény módosítását, mely alapján a jövőben nem vethetnek ki ilyen adót az önkormányzatok a termőföldekre. Ezt kiegészítve döntött a kormány az idei évre járó adó visszafizetéséről, illetve elengedéséről.

A termőföld adóztatása hónapok óta téma volt a Kormányinfókon, mivel egyes önkormányzatok döntöttek ilyen helyi terhek kivetéséről. Erre volt válasz a törvénymódosítás és a most megjelent rendelet.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?