Döntött a kormány: vissza kell fizetnie a településeknek az idei földadót

Döntött a kormány: vissza kell fizetnie a településeknek az idei földadót

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben pénteken a Kormány 308/2023. (VII. 14.) Korm. rendelete a 2023. évi települési földadó visszatérítéséről. Ez alapján, az a települési önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az adóalany számára 2023. október 1-jéig visszatéríteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A pénteken megjelent Magyar Közlöny 105. számában jelent meg a kormányrendelet a 2023. évi települési földadó visszatérítéséről. A rendeletben többek között az is olvasható, hogy a termőföldre kivetett települési adó 2023. adóévre jutó, meg nem fizetett összegét az adóalany nem köteles megfizetni, azt az önkormányzati adóhatóság nem szedheti be. A parlament július 4-én már elfogadta a helyi adókról szóló törvény módosítását, mely alapján a jövőben nem vethetnek ki ilyen adót az önkormányzatok a termőföldekre. Ezt kiegészítve döntött a kormány az idei évre járó adó visszafizetéséről, illetve elengedéséről.

A termőföld adóztatása hónapok óta téma volt a Kormányinfókon, mivel egyes önkormányzatok döntöttek ilyen helyi terhek kivetéséről. Erre volt válasz a törvénymódosítás és a most megjelent rendelet.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?