Módosult a földügyi rendelet: itt az új szabályozás, ez vár a magyarokra

Módosult a földügyi rendelet: itt az új szabályozás, ez vár a magyarokra

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny 2024/19. számában 2024. február 22-én kihirdették az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 31/2024. (II.22.) Korm. rendeletet, mely a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. Több olyan változás is van, amely a földhasználati nyilvántartási bejegyzéseket érinti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újabb eset jelenik meg, amikor a földhasználati nyilvántartásban külön változásbejelentés nélkül, hivatalból átvezetésre kerülnek a földhasználatra vonatkozó adatok, a részleges kisajátítással érintett földrészleteknél. Az automatikus átvezetésnek egyrészt feltétele, hogy a változás a kisajátítási vázrajzból és határozatból egyértelműen megállapítható legyen. Másrészt, a bejegyzett földhasználó(k) személye változatlan legyen és ha a területnek több földhasználója van, akkor a visszamaradt földön a használati arányok ne változzanak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A földhasználat hivatalból való törlésének feltétele, hogy a használat megszűnésének ténye kétség nélkül megállapítható legyen. A földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet felsorolja azokat a helyzeteteket, amikor ez teljesül. Egy ilyen új eset, amikor az állami föld hasznosításáról szóló megbízási szerződés megszűnik. Ennek különböző okai lehetnek, például a föld kikerül az állami tulajdonból. Ha a megbízási szerződés azért szűnik meg, mert a földhasznosítás a jövőben más, lehetséges formában folytatódik, akkor a korábbi, megbízott földhasználó törlése és az új földhasználó bejegyzése egyidejűleg valósul meg. Továbbá a módosítás egyértelművé teszi, hogy részleges kisajátításnál, csak akkor lehet szó hivatalból a földhasználat törléséről, ha az ingatlannak a földhasználati nyilvántartásban szereplő valamennyi alrészletét kisajátították.

A Magyar Közlöny 2024/19. száma az alábbi linken érhető el: Magyar Közlöny Online (kozlonyok.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02