Módosult a földügyi rendelet: itt az új szabályozás, ez vár a magyarokra

Módosult a földügyi rendelet: itt az új szabályozás, ez vár a magyarokra

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny 2024/19. számában 2024. február 22-én kihirdették az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 31/2024. (II.22.) Korm. rendeletet, mely a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. Több olyan változás is van, amely a földhasználati nyilvántartási bejegyzéseket érinti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb eset jelenik meg, amikor a földhasználati nyilvántartásban külön változásbejelentés nélkül, hivatalból átvezetésre kerülnek a földhasználatra vonatkozó adatok, a részleges kisajátítással érintett földrészleteknél. Az automatikus átvezetésnek egyrészt feltétele, hogy a változás a kisajátítási vázrajzból és határozatból egyértelműen megállapítható legyen. Másrészt, a bejegyzett földhasználó(k) személye változatlan legyen és ha a területnek több földhasználója van, akkor a visszamaradt földön a használati arányok ne változzanak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A földhasználat hivatalból való törlésének feltétele, hogy a használat megszűnésének ténye kétség nélkül megállapítható legyen. A földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet felsorolja azokat a helyzeteteket, amikor ez teljesül. Egy ilyen új eset, amikor az állami föld hasznosításáról szóló megbízási szerződés megszűnik. Ennek különböző okai lehetnek, például a föld kikerül az állami tulajdonból. Ha a megbízási szerződés azért szűnik meg, mert a földhasznosítás a jövőben más, lehetséges formában folytatódik, akkor a korábbi, megbízott földhasználó törlése és az új földhasználó bejegyzése egyidejűleg valósul meg. Továbbá a módosítás egyértelművé teszi, hogy részleges kisajátításnál, csak akkor lehet szó hivatalból a földhasználat törléséről, ha az ingatlannak a földhasználati nyilvántartásban szereplő valamennyi alrészletét kisajátították.

A Magyar Közlöny 2024/19. száma az alábbi linken érhető el: Magyar Közlöny Online (kozlonyok.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06